Alle Nederlanders krijgen te veel PFAS (je weet wel, 'forever chemicals', die zelfs het regenwater wereldwijd onveilig om te drinken maken) binnen, maar de omwonenden van de Chemours-fabriek in Dordrecht nog wel het meest.

Na de 'ontdekking' van de verhoogde PFOS-gehaltes rondom de Belgische 3M-fabriek bij Zwijndrecht en in de Westerschelde ging het RIVM opnieuw, op verzoek van de Chemours-omwonenden, op onderzoek uit hoe het zit met de consumptie van groente en fruit uit de moestuin. Daar komt wat afstandsmeten én oriëntatievermogen aan te pas. Niet voor de moestuinen binnen een kilometer rond het chemiebedrijf, dan mag je de groente en fruit sowieso niet eten. Te ongezond, constateerde het RIVM op basis van verbeterde meettechnieken en aangescherpte 'gezondheidskundige grenswaarden'.

Maar het wordt ingewikkelder: heb je een moestuin ten noordwesten, noordoosten of oosten van Chemours binnen een straal van 10 kilometer, dan mag je wel van je eigen oogst genieten, als je deze maar afwisselt met groente en fruit die je in de winkel koopt. Datzelfde geldt als je moestuin ten zuidwesten op minder dan 2,5 kilometer van Chemours ligt. Voor zuidwestelijk gelegen moestuinen verder dan 2,5 kilometer en noordwestelijke tuinen verder dan 15 kilometer gelden geen beperkingen.

  • Deel
Druk af