Nederlanders krijgen te veel PFAS binnen via voedsel en drinkwater. Dat constateert het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). De overheid moet daarom snel de blootstelling van Nederlandsers aan de toxische stoffen terugdringen. Omwonenden van de Chemours-fabriek bij Dordrecht die PFAS in het milieu brengt, kunnen groenten en fruit uit eigen moestuin maar beter laten staan vanwege de nadelige effecten op de gezondheid. Datzelfde advies geeft het RIVM moestuiniers van volkstuincomplex Sluisdijk in Helmond.

Inwoners van Nederland krijgen gemiddeld anderhalf tot twee keer de door de Europese voedingsautoriteit EFSA geadviseerde norm voor PFAS binnen. Dat schat het Rijksinstituut voor Veiligheid en Milieu (RIVM) op basis van eigen onderzoek naar PFAS in voedsel, drink- en oppervlaktewater. De resultaten daarvan maakte het instituut gisteren bekend.

PFAS krijgen Nederlanders voornamelijk binnen via voedsel waarin de toxische stof zich opstapelt via vervuild water en vervuilde bodems. Een kleiner deel krijgen we binnen via drinkwater. Het RIVM laat in zijn onderzoeken de PFAS die we binnenkrijgen via andere producten buiten beschouwing.
RIVM - Te veel blootstelling aan PFAS in Nederland | RIVM
  • Deel
Druk af