De afgelopen jaren kreeg de WHO steeds vaker de vraag voorgelegd hoe lidstaten met fiscale of economische ingrepen het voedingspatroon van hun inwoners kunnen verbeteren. Experts die zich op verzoek van de WHO over dit vraagstuk bogen, komen in het rapport Fiscal policies for Diet and Prevention of Noncommunicable Diseases (NCDs) tot de volgende conclusies: "Er is redelijk en toenemend bewijs dat een goed onderbouwde taks op suikerhoudende dranken tot een proportionele consumptievermindering leidt. Dat geldt bij een verhoging van de retailprijs met 20% of meer. Er is net zo overtuigend bewijs dat subsidies voor verse groenten en fruit die een prijsverlaging van 10-30% met zich meebrengen effectief de groente- en fruitconsumptie verhogen."

Vrije suikers
De WHO zegt de consumptie van 'vrije suikers' te willen verminderen. Met 'vrije suikers' doelt de WHO op alle soorten suiker die in voedingsmiddelen voorkomen, met uitsluiting van de suikers die van nature in fruit en melk voorkomen.

Bij de presentatie van het rapport schrijft Francesco Branca, nutrition director van de WHO, "Vanuit voedingswaarde-oogpunt hebben mensen geen suiker nodig in hun voedingspatroon." De WHO raadt op dit moment aan de energie-inname aan suiker onder de 10% van de totale dagelijkse energie-inname te houden, maar zou dit nog liever teruggebracht zien tot 5%.

Ook vet- en zouttaks effectief
Uit het rapport blijkt ook dat dezelfde taks-maatregelen die effectief zijn voor frisdranken, ook voor andere suikerhoudende levensmiddelen werken. En zelfs voor levensmiddelen die veel verzadigde vetzuren of transvetten dan wel zout bevatten. Daarmee rolt de WHO ook een rode loper uit voor zout-, vet- én suikertaksen.
Dit artikel afdrukken