Hamersma's tekst is hier te vinden. Een paar citaten om je in de juiste stemming te komen:

"Mark Rutte: Flirtte met Wilders wit. En Samson’s rood. Rosé dus. Bij vlees en vis. En vlees noch vis. Allemansvriend. Rutte Rosé: Lachende aardbei. Jolige kers. Vrolijke bes. Wordt niet al te serieus genomen. Maar is toch razend populair.

Emile Roemer: Met welke wijn zullen we die roemer eens vullen? Primitivo lijkt mij zo. In Italië de troef van het arme zuiden. Past ook uitstekend bij gerechten waarin tomaat een belangrijke rol opeist. Primitivo. De Tokkie in wijnland. Roemer: de bootwerker in de politieke arena. Met –volgens hemzelf- ‘een stevige body.’ No nonsense. Recht door zee. Zonnig karakter maar heeft zo zijn donkere kanten.

Alexander Pechtold: Petit verdot. Een tussen tafellaken-en-servet druif. Speelt in zijn eentje niks klaar. Was in Bordeaux jaren hulpdruif. Werd ingezet om wat meer kleur en body aan hoofdrolspeler cabernet sauvignon te geven als deze wat tekort kwam. Interessante druif die prachtige extra dimensies aan een wijn kan geven. Viooltjes, fluweel, een vermoeden van specerijen en –hoe toepasselijk- een dieppaarse kleur, Maar ja, lieve mensen…Hij kan het niet alleen, hij kan het niet alleen."


Een advies voor de zwevende kiezers (nog altijd zo'n 40 procent). Als het programma je niet overtuigen kan, misschien moest je dan maar gewoon kiezen voor de druif die je het lekkerst vindt. Of uitproberen welke druif de minste kater oplevert. Er resteren nog twee dagen...

Fotocredits: abac077
Dit artikel afdrukken