2
Fotocredits: 'Wijnproeven', emurray

Flash Dagelijkse KostVijf voldoendes op 148 alcoholvrije wijnen

Bier- en sterke drankliefhebbers kunnen al jaren hun hart ophalen aan talloze 'niet van echt' te onderscheiden alcoholvrije varianten. Maar wijnliefhebbers kwamen er nogal karig vanaf. Alcoholvrije wijn was 'als seks met een opblaaspop', zei wijnschrijver Harold Hamersma eens, een commentaar waar hij nog regelmatig aan herinnerd wordt. Tijd voor een her-proeverij.

Supermarkten, wijnspeciaalzaken en alcoholvrij specialisten zonden in totaal 35 rode wijnen, 20 rosés, 45 witte en 48 mousserende (wit en rosé) alcoholvrije wijnen in. De prijzen liepen uiteen van €3,99 tot €32,49. Samen met 5 professionele proevers en 3 amateur-proevers die niets liever zouden willen dan een lekker glas alcoholvrije wijn drinken, worstelde Hamersma zich blind door de 148 geproefde flessen heen.

Het eindresultaat na 2 dagen intense proefonderhandelingen, waarbij de enen, tweeën en drieën hoogtij vierden, was een vijftal drinkbare alcoholvrije wijnen. Met een 5,7 als rapportcijfer voor de rode Sangre de Toro, een 6,1 voor N0%A Tempranillo rosé (biologisch), 6,3 voor de Oddbird Blanc de Blancs uit Frankrijk, een 6,5 voor de Zuid-Afrikaanse DC Sparkling Rosé (kan tot 0,5% alcohol bevatten) en topper Save Water Drink Riesling (Duitsland) met een 7,2.

Eindconclusie overall: "voor de makers van alcoholvrije wijn is er nog een hoop werk aan de winkel."

AD - Hamersma test 148 alcoholvrije wijnen: van deze 5 krijg je geen kater, wel een goed humeur, 24 jun 2023
  • Waardeer dit artikel door het te delen:
Laden...
Anita van Kampen
  • #2
  • 28 jun '23
  • 22:02

Ik proefde eens alcoholvrije wijn toen ik al jaren geen alcohol meer had gedronken want genoeg is genoeg. Het smaakte naar wijn op een manier dat ik dacht "dit moet ik niet meer drinken als ik alcoholvrij wil blijven". Dus wat mij betreft mist alcoholvrije wijn zijn doel - de reguliere wijndrinker mist de alcohol, degene die geen alcohol meer drinkt wordt herinnerd aan de alcohol, dus mist feitelijk ook de alcohol. Voor alcoholvrij liever een fancy hibiscus zoethout limoen anijs (of whatever) mocktail.

Joep Goossens
Joep Goossens Consument, gepensioneerd
  • #1
  • 25 jun '23
  • 14:15

Is geen wijn en moet je niet als WIJN beoordelen.
Wijn is een alcoholische drank die ontstaat door het vergisten van het sap van druiven. (nl.wikipedia)
Le vin est une boisson alcoolisée obtenue par la fermentation du raisin, fruit de la vigne viticole. (fr.wikipedia)
Wine is an alcoholic drink typically made from fermented grapes. (en.wikipedia)

Ik vind een reactie niet ok

Help de schrijver de juiste toon te vinden waarop je naar hem of haar wilt luisteren.
Klik op de naam van de schrijver en gebruik het "Stuur een mail" veld op zijn of haar profiel om je bericht te versturen.

sluit

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.