Marketeer Rogier Swagerman van Silicon Village en de daaraan gelieerde Merkendokter Frank Kessel bedachten een verkiezing van het lekkerste biertje zonder alcohol tijdens Dry January. Je stemt via een online formulier maar doet dat samen aan tafel via blindproeven.nl.
Het is een sympathiek commercieel initiatief want bier 'zonder' is stukken lekkerder geworden sinds Buckler, maar niemand weet hoe lekker welk bier 'zonder' het lekkerst is voor welke smaak.
Omdat wijn zonder alcohol nog altijd niet lekker is (het mist een 'bodem' en zakt daar dan ook doorheen), zijn we als Foodlog helemaal voor een goed antwoord op die vraag.
Je hebt het vederlicht maar wat metalig smakende Heineken 0,0 en - ook van Heineken trouwens - de robuuste Pale Ale 0,0 van Brand. Tussen die twee zit een wereld van verschil. En dan is er uit België en Duitsland nog Leffe en Bitt en inmiddels nog veel meer. Daartussen wurmt zich nog het gewone Kordaat 0,0 biertje van Lidl. De zwaardere zijn er vaak met een zoetje; er zijn lekkere bittere, maar daar moet je naar zoeken. Het zou handig zijn te weten welke 0.0 bij welke smaakvoorkeur past.
Wist je trouwens dat Marjolein Streur in 2015 als één van de eersten in Nederland voor Foodlog schreef over een droge maand januari en er de landelijke TV mee haalde? In Frankrijk is dit jaar consternatie ontstaan omdat president Emmanuel Macron niet van de wijn wil. Zijn populariteit daalt en dan ook nog doen alsof een maaltijd zonder wijn moet, gaat te ver. Het Elysée had hem een biertje zonder kunnen laten promoten. De Franse brouwers zouden het prima hebben gevonden. Lidl - de favoriete supermarkt van de Franse boeren én de president - verkoopt in Frankrijk Perlembourg 0.0 (niet in de lijst van Rogier en Frank). Wat de redactie van dit blad betreft, is Perlembourg zo uit het flesje lekkerder dan Heineken 0.0.
Het is een sympathiek commercieel initiatief want bier 'zonder' is stukken lekkerder geworden sinds Buckler, maar niemand weet hoe lekker welk bier 'zonder' het lekkerst is voor welke smaak.
Omdat wijn zonder alcohol nog altijd niet lekker is (het mist een 'bodem' en zakt daar dan ook doorheen), zijn we als Foodlog helemaal voor een goed antwoord op die vraag.
Je hebt het vederlicht maar wat metalig smakende Heineken 0,0 en - ook van Heineken trouwens - de robuuste Pale Ale 0,0 van Brand. Tussen die twee zit een wereld van verschil. En dan is er uit België en Duitsland nog Leffe en Bitt en inmiddels nog veel meer. Daartussen wurmt zich nog het gewone Kordaat 0,0 biertje van Lidl. De zwaardere zijn er vaak met een zoetje; er zijn lekkere bittere, maar daar moet je naar zoeken. Het zou handig zijn te weten welke 0.0 bij welke smaakvoorkeur past.
Wist je trouwens dat Marjolein Streur in 2015 als één van de eersten in Nederland voor Foodlog schreef over een droge maand januari en er de landelijke TV mee haalde? In Frankrijk is dit jaar consternatie ontstaan omdat president Emmanuel Macron niet van de wijn wil. Zijn populariteit daalt en dan ook nog doen alsof een maaltijd zonder wijn moet, gaat te ver. Het Elysée had hem een biertje zonder kunnen laten promoten. De Franse brouwers zouden het prima hebben gevonden. Lidl - de favoriete supermarkt van de Franse boeren én de president - verkoopt in Frankrijk Perlembourg 0.0 (niet in de lijst van Rogier en Frank). Wat de redactie van dit blad betreft, is Perlembourg zo uit het flesje lekkerder dan Heineken 0.0.
Dick, de-alcoholiseren is nu al wel enige tijd de geprefereerde wijze van maken. Zowel van wijn als bier. Degenen die het niet doen haal je er zo uit, met dat weeïge, zoete granige.
Negen jaar geleden heb ik eens een jaar niet gedronken. Uiteindelijk zat ik toen aan Gimber en thee, want de av-producten destijds waren er nog lang niet. Inmiddels (ik doe ook maandje droog) is het wel verbeterd, maar naast de alcohol (grotendeels) verdwijnt er helaas nog wel wat meer aan smaakbepalende ingrediënten. Dat wreekt zich. Zeker bij wijn.
Ik denk nu dat donker bier het proces beter doorstaat dan blond. Misschien omdat de restsuikers minder opvallend zijn, of omdat het kenmerkende bitter-hoppige eerder een blonde eigenschap is dan een donkere. Ik ben een Duvel-adept dat aangaande, dus bitter is me lief.
Voor mij daarom Leffe Brune 0.0 en net als Aart de Brugse Sportzot als lekkerste blonde. Nu in de bonus bij Appie.
Ik kan iedereen Warsteiner Herb 0.0 aanraden, niet van 'echt' te onderscheiden. Waarom het bij de AH tweemaal zo duur is als in Deutschland....?
Ik proefde zojuist Affligem 0.0. Ook helemaal niet verkeerd, al zit er nog net een bloemig zoetje aan. Dat misstaat niet, maar ik zou er nog net wat bitter onder hebben.
budels 0.0 beste alcoholvrij van nederland. https://www.budels.nl/alcoholvrije-bieren
er is ook 0.0 biologisch
Telt onder 0,5% ook? Want dan heb ik wel een paar favorieten.
Pils: Jever Fun (0,5%), aangenaam bitter en fris, zonder dat weeïge, granige Brinta-bijsmaakje.
IPA: VandeStreek Playground (0,4%), fris en fruitig, doet nauwelijks onder voor alcoholhoudende evenknieën.
Weizen: Franziskaner Weissbier Alkoholfrei (0,5%), zacht en romig, komt aardig in de buurt van het origineel.
En net als Dick bevalt de Bit 0.0 mij ook prima. De Duitsers doen het naar mijn smaak sowieso erg goed op av-gebied.
Tot slot nog een eervolle vermelding voor de Brugse Sportzot. Al is dat tot nog toe de enige Belgische alcoholvrije die me bevalt. Met name de typisch Belgische speciallekes blijven zonder alcohol maar moeilijk overeind. (Geldt wat mij betreft ook voor de Nederlandse av-replica’s van de wat zwaardere bieren.)
Nog even een gedachte-experiment. Stel, een chemicus ontdekt een manier om het smaak-effect van alcohol perfect na te bootsen. Alcoholvrije dranken smaken vanaf nu exact hetzelfde als hun alcoholhoudende varianten. Stoppen we met alcohol nuttigen?