Nederland is in de afgelopen 50 jaar 3 keer zoveel bier en 14 keer zoveel wijn gaan drinken. In totaal drinken we 3 maal zoveel alcohol als in 1960. Heb jij ook het gevoel dat je wel een beetje zou mogen minderen? Doe dan mee met #dryjanuary en laat hier weten.

In november schreven we over de fysieke gevolgen van een maand niet drinken, maar het drinken van alcohol heeft ook psychologische gevolgen. Het heeft invloed op je concentratie, slaapkwaliteit en je verlegt je grenzen. Hoe ervaren mensen hun sociale leven wanneer ze een maand geen alcohol drinken?

Dat wil Foodlog samen met de lezers uitzoeken. We organiseren daarom een eigen ‘Dry January’, schreven we een tijdje geleden.

RTL's EditieNL besteedt er vanavond aandacht aan:Een pilot study onder 10 medewerkers van de New Scientist vond dat ze niet alleen fysieke voordelen ondervonden van een maand geen alcohol drinken, maar dat dat ook effecten op psychosociaal gebied had. De slaapkwaliteit verbeterde met 10%, scores voor concentratie stegen met 18%. Dat klinkt positief. Daar stond tegenover dat de deelnemers zeiden zonder alcohol minder sociale contacten te hebben.

Een zekere mate van alcohol maakt ons minder angstig in bedreigende situaties, maakt ons milder, laat ons makkelijker beslissingen nemen, maakt ons gevoeliger voor blije gezichten en boze gezichten moeilijker te herkennen, helpt verlegenheid te overwinnen en vergemakkelijkt de communicatie met andere mensen. Dit wordt voornamelijk veroorzaakt door een vertraging van reacties van de amygdala. Dit gebied in de hersenen koppelt informatie van zintuigen aan emoties en laat ons snel reageren op prikkels. Dat is niet verkeerd en maakt het het leven makkelijker, maar het heeft ook nadelige gevolgen. Het maakt agressief en de vertraging op bedreigende situaties kan levensgevaarlijke situaties opleveren. Daarnaast maakt alcohol ons moreel minder volwassen en bestaat het gevaar we er afhankelijk van worden.

Zo zijn er nog talloze voor- en vooral ook nadelen te noemen van alcoholgebruik. Eigenlijk zijn we vooral benieuwd naar jullie – en onze, want de redactie doet zelf ook mee - ervaringen. Aangezien de tijd van de goede voornemens er weer aan komt en niet meer drinken hoog in de top 10 van goede voornemens staat, zijn er ongetwijfeld voldoende lezers die samen hun ervaringen willen delen om de psychosociale gevolgen van een maand zonder alcohol in het openbaar te kunnen vaststellen.

Laat hieronder horen of je mee doet en hoe die maand 'zonder' je vergaat.

Kijk onderwijl nog even naar de documentaire van de broers Van Tulleken over het drinken van alcohol:Fotocredits: Beer Time, Sam Howzit
Dit artikel afdrukken