Dynamic pricing bespaart consumenten geld en brengt premium-producten binnen bereik voor mensen met een kleinere beurs. Het helpt ook retailers die nu tot het laatste moment wachten met afprijzen van producten die binnenkort over de datum zijn, met forse - en dure - kortingen als resultaat. Door eerder te beginnen met afwaarderen, is het prijsverloop minder steil.
Klanten blijken namelijk inderdaad hun koopgedrag aan te passen. Dat blijkt uit testen in honderden Europese supermarkten, schrijft FoodNavigator. In plaats van de schappen af te struinen op zoek naar het meest verse artikel, zwicht een deel van de klanten voor de lagere prijs. “In de toekomst zullen dit soort prijzen voor ons vanzelfsprekend lijken”, zegt CEO Oded Omer tegen FoodNavigator. “We zullen ons afvragen waarom bederfelijke waren eigenlijk ooit een vaste prijs hadden.”
In de deelnemende testwinkels liep de voedselverspilling in de supermarkt gemiddeld met 39% terug. De supermarkten zagen hun winstmarge daardoor gemiddeld met 1,2% stijgen. Volgens Wasteless zou het bedrijf in staat zijn de voedselverspilling in winkels zelfs met 80% te verlagen. Huilende derde zijn de voedselbanken, die minder producten ontvangen en daarom andere middelen moeten inzetten om hun aanvoer op peil te houden doordat supermarkten voedselverspilling verminderen.
Wasteless levert het systeem en de bijbehorende elektronische schaplabels aan supermarkten, waaronder de Nederlandse keten Marqt. Ook Albert Heijn liet zich al eerder door het bedrijf adviseren voor een soortgelijk systeem. Wasteless verwacht tegen het einde van het jaar in 300 Europese winkels actief te zijn.
Op 8 oktober krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
In 2020 startte Albert Heijn met een test in hoeverre dynamisch afprijzen verspilling tegen gaat, is te lezen in het duurzaamheidsverslag 2020 van de marktleider. AH verwacht dit jaar uitsluitsel of deze methode inderdaad voedselverspilling significant vermindert.
Op dit moment loopt er een proef in 30 AH winkels met dynamische kortingen bij (vers) vlees en kip. AH koppelt de houdbaarheidsdatum aan de barcode van het product. Het systeem werkt met een algoritme dat kijkt naar de voorraad in de winkel en naar de datum van die dag in combinatie met de verwachte verkoop. Op basis daarvan berekent het algoritme het kortingspercentage. De percentages worden over het algemeen hoger naarmate de dag verstrijkt en lopen van 25% tot 40% tot 70% korting. Door de barcode te scannen of via het elektronisch prijslabel zien klanten het kortingspercentage.
Marqt laat desgevraagd weten dat het dynamic pricing-systeem (nog) niet live is gegaan, als gevolg van de overname van de keten door Udea.
Prima initiatief. Nu zit ik nog wel eens te mopperen op de kennisinfrastructuur. Maar ik weet dat dit idee rond 2003 uitvoerig onderzocht is aan de WUR. Hoe dan ook, tof te zien dat er een bedrijf ontwikkelt is rondom dynamic pricing. Prima ontwikkeling.
Ik vatte jouw #2 zo op: verlepte groente hebben vocht verloren en bevatten daarom (per 100 gram product) meer nutriënten (want minder water). Dat vond ik grappig.
Hoezo dan Carolien?