Huisartsen kunnen beginnen met een simpele vraag: wanneer heb je voor het laatst meer dan vijf glazen drank genoten? Als dat toevallig vorige week was omdat je jarig was, en het verder nauwelijks voorkomt, is er geen probleem. Als het vaker gebeurt, moet hij doorvragen. Volgens het National Institute on Alcohol Abuse and Alcoholism ligt de grens voor risicovol en gevaarlijk drinkgedrag bij meer dan vier glazen alcohol achter elkaar bij dezelfde gelegenheid, of meer dan 14 per week (voor vrouwen meer dan 2 en 7 per week). Naar schatting drinkt een derde van de volwassenen in de VS teveel.
De U.S. Preventive Services Task Force komt op basis van het onderzoek tot de aanbeveling dat huisartsen actief hun patiënten op drankgebruik moeten screenen en eventueel counselen. Counseling blijkt namelijk effectief. Patiënten die worden begeleid, laten een daling zien van 23 naar 19 consumpties.
Reuters meldt dat de screening ook bij adolescenten ingezet kan worden, hoewel daar nog niet keihard bewezen kan worden dat screening en counseling helpen. Alcoholgebruik door jongeren is echter een zodanig heikel probleem dat het zonde zou zijn de laagdrempelige huisarts-aanpak niet in te zetten.
Hoe vaak zou de huisarts in Nederland eigenlijk vragen naar de laatste keer dat je meer dan vijf biertjes dronk?
Fotocredits: Layover Music Bar & Lounge, uitsnede, staxnet
Op 29 januari krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
euhm deze maand sta ik sowieso droog....
anders doe ik niet mee aan de dry January
Alcohol is niet zo maar iets als bijvoorbeeld koffie. Daar kun je ook te veel van drinken, terwijl -als je geen hartpatient bent- een strikt beperkte inname daarvan eerder goed is dan slecht. Zulks wordt ook van alcohol beweerd. Dat is strikt genomen juist mits ook weer je hart nog gezond is (en ook ondermeer met name je pancreas en je lever nog kerngezond zijn). Echter alcohol is verslavend en koffie is dat niet, althans niet -dat is wel heel zeker- op die manier en met die inpact als alcohol dat is; met alcohol balanceer je vanwege het gevaar eraan verslaafd te raken, al gauw -gauwer dan je denkt- op de rand van de afgrond. En: met name wanneer je lever door alcohol is aangetast (is verbindweefseld) is dat onomkeerbaar.
Bovendien de excuses om alcohol te drinken vanwege dat een geringe inname daarvan gezond zou zijn, zijn bijzonder zwak. Zo zou wijn een stof (resveratrol) bevatten, dat is -ik haal Kris Verburgh aan- "een boeiend stofje, zeker voor patienten die ongezond leven".
Nu is wijn een onderdeel van het mediterane dieet, en dat staat gunstig aangeschreven, dus(?) zou wijn gezond zijn. En dus(?) zou ieder die ongezond eet die ongezondheid daarvan (minstens deels) kunnen wegtoveren door het regelmatig drinken van een beetje wijn.
Een beetje, maar nu juist ondrinkbare hoeveelheden wijn zouden nodig zijn om wat aan die stofjes (waaronder resveratrol) te hebben, of zelfs ook dat niet. Het is namelijk aangetoond uit proeven met muizen, dat als die gezond te eten krijgen, resveratrol ze geen dag langer doen leven. Wel vermindert resveratrol de levensduurverkoring van ongezond etende muizen. Daarbij werden hoeveelheden toegediend die overeen kwamen met die uit die van tientallen flessen wijn per dag.
Levert dat is zinnigs op voor hen die zich aan het drinken van wijn wagen? Ik denk van niet. Bovendien: je zou dan al moeten aantonen dat resveratrol (of welk toverstofje in de wijn dan ook) verhindert dat ondermeer je lever niet kapot gaat aan de alcohol.
Nou, hou het er maar op dat gewoon gezond te eten en dus geen wijn te drinken (of welke alcohol dan ook) beter uitpakt dan wel wijn te drinken en de ongezondheid daarvan trachten te ontgaan door wat dan ook, inclusief door het innemen -in nogmaals de woorden van Kris Verburgh- van een "boeiend stofje" (afkomstig uit druivenschillen) "voor patienten die ongezond leven". Theoretisch is misschien heel weinig alcohol, te weinig om er genot aan te hebben, niet uit gezondheidsoogpunt al te veel.
Ik drink dan wel (suikerloze) groene thee of gingerthee. Let wel: alcohol is bepaald wel een koolhydraat en dus, moleculair gezien, een trein van suikers. Zit ik daaom verlegen? Suiker is te bestempelen als tegelijk een gif en een noodzaak. (Je zou dat ook van zuurstof kunnen zeggen). Maar met toch al een overmaat aan suiker in onze voeding, daar dan nog eens met alcohol nog overheen te gaan? Alcohol is bepaald niet licht toxisch, maar zwaar toxisch en tegelijk niet waarom dan ook een noodzaak. Ik zou met betrekking tot alcohol niets goeds van doorslaggevende strekking te berde kunnen brengen.
Ik ben saai mbt consumptie. Drink alleen wijn of bier. En heel weinig.
- per dag tussen 0 en 2 glazen.
- per week tussen 1 en 6 glazen.
- per week circa 5 dagen geen alcohol, en dus tussen 0 en 2 dagen wel.
- maar wel 2 tot 4x per jaar meer dan 5 stuks tijdens een feestje of festival.
Floor, dat voel je al aan denk ik. Bij mij zit het veel meer richting de vragen die de dokter zou moeten stellen. Met gedestilleerd en bier zit ik op een nog keuriger niveau dan jij. Maar dan die wijn, die verdomde wijn. 4 glazen op een dag zijn een koud kunstje en het aantal dagen zonder is zeldzaam.
Nou #Dick, daar komt is in mijn geval niet zo veel lef voor nodig, want niet niet schokkend:
- per week: 7-9 glazen
- per dag: tussen 0 en 2 glazen
- per week ca 2 dagen zonder alcohol
> 5 glazen op een dag gebeurt denk ik max 1x per jaar
Ver van de risico norm. En hoe zit dat bij jou?