Volgens een gisteren in Annals of Internal Medicine verschenen aanbeveling zouden huisartsen hun volwassen patiënten moeten screenen op hun alcoholgebruik en degenen met risicovol en gevaarlijk drinkgedrag moeten coachen.

Huisartsen kunnen beginnen met een simpele vraag: wanneer heb je voor het laatst meer dan vijf glazen drank genoten? Als dat toevallig vorige week was omdat je jarig was, en het verder nauwelijks voorkomt, is er geen probleem. Als het vaker gebeurt, moet hij doorvragen. Volgens het National Institute on Alcohol Abuse and Alcoholism ligt de grens voor risicovol en gevaarlijk drinkgedrag bij meer dan vier glazen alcohol achter elkaar bij dezelfde gelegenheid, of meer dan 14 per week (voor vrouwen meer dan 2 en 7 per week). Naar schatting drinkt een derde van de volwassenen in de VS teveel.

De U.S. Preventive Services Task Force komt op basis van het onderzoek tot de aanbeveling dat huisartsen actief hun patiënten op drankgebruik moeten screenen en eventueel counselen. Counseling blijkt namelijk effectief. Patiënten die worden begeleid, laten een daling zien van 23 naar 19 consumpties.

Reuters meldt dat de screening ook bij adolescenten ingezet kan worden, hoewel daar nog niet keihard bewezen kan worden dat screening en counseling helpen. Alcoholgebruik door jongeren is echter een zodanig heikel probleem dat het zonde zou zijn de laagdrempelige huisarts-aanpak niet in te zetten.

Hoe vaak zou de huisarts in Nederland eigenlijk vragen naar de laatste keer dat je meer dan vijf biertjes dronk?

Fotocredits: Layover Music Bar & Lounge, uitsnede, staxnet
Dit artikel afdrukken