Voor het eerst hebben jonge klimaatactivisten in de Verenigde Staten voor de rechter gelijk gekregen in een klimaatzaak. Sinds de door Urgenda gewonnen klimaatzaak tegen de Nederlandse overheid, neemt het aantal rechtszaken tegen overheden wegens het verzaken van de plicht burgers te beschermen tegen klimaatverandering hand over hand toe.

Deze Amerikaanse zaak speelde in de door de Republikeinen gedomineerde staat Montana. De 16 aanklagers, in leeftijd variërend van 5 tot 22 jaar, voerden aan dat de staat Montana de ontwikkeling van fossiele brandstoffen - Montana produceert kolen, olie en gas - toestond zonder rekening te houden met de gevolgen voor het klimaat, waardoor de jongeren zowel mentaal als fysiek schade opliepen. Na een twee weken durend proces oordeelde districtsrechter Kathy Seeley dat "eisers een fundamenteel grondwettelijk recht hebben op een schoon en gezond milieu, dat ook het klimaat omvat als onderdeel van het levensondersteunende systeem van het milieu", aldus Deutsche Welle.

Volgens de staat Montana is de CO2-footprint van Montana "onbeduidend in het grotere geheel" en zou zelfs helemaal stoppen met CO2-uitstoot geen grote impact hebben. Maar de rechter acht het "bewezen dat de emissies van Montana en de klimaatverandering een substantiële factor zijn in het veroorzaken van klimaateffecten op het milieu van Montana en schade en letsel" voor de jeugd. Het staatsbeleid, dat het niet toestond om de gevolgen van de uitstoot van broeikasgassen te beoordelen, druist in tegen de grondwet van de VS.

De staat Montana gaat in beroep tegen het "absurde" vonnis. In juni van dit jaar noemde journalist Matthijs Bouman van het Financieele Dagblad verzet tegen de reductie van een kleine hoeveelheid koolstofemissies irrelevant omdat iedereen mee zal moeten helpen.
  • Deel
Druk af