De hersenen van jonge vrouwen lijken gevoeliger voor de schadelijke gevolgen van piekdrinken dan die van hun mannelijke leeftijdsgenoten. Waarschijnlijk komt dat door verschillen in de hormoonhuishouding.

Voor hun studie, gepubliceerd in het Tijdschrift voor Psychiatrie, maakten de onderzoekers een metastudie van 18 eerdere onderzoeken naar 'piekdrinken', ook wel comazuipen genoemd. Dat definiëren ze als het binnen twee uur nuttigen van zes of meer glazen alcohol voor mannen, of vier of meer glazen voor vrouwen. De schadelijke gevolgen bij de jonge vrouwen uitten zich met name in een achteruitgang in ruimtelijk inzicht. Ook 'het vermogen om fouten te herstellen en impulsen te beheersen' loopt meer schade op bij de piekdrinkende meiden.

Tot de jaren 90 van de vorige eeuw was comazuipen bij meisjes nog zeldzaam. Met de opkomst van breezers en andere zoete mixdranken hebben de meiden een inhaalslag gemaakt: in Nederland is de verhouding tussen piekdrinkende jongens en meisjes ongeveer 50-50, schrijft De Volkskrant.
Dit artikel afdrukken