Vorig jaar belandden er 10% meer jongeren tussen de 10 en 17 jaar in het ziekenhuis als gevolg van alcoholgebruik. Dit ondanks de verhoogde wettelijke leeftijdsgrens voor alcohol naar 18 jaar.

In 2014 ging het om 783 jongeren, tegen 713 in 2013. Bijna 70% van de opnames kwam door comazuipen, andere oorzaken waren bijvoorbeeld geweld en verkeersongevallen waarbij alcohol in het spel was.

Daling van de leeftijd
De gemiddelde leeftijd van de jongeren zakte naar 15,4 jaar. Opvallend was de toename van het aantal 13- en vooral 14 jarigen. Daar is geen duidelijke verklaring voor, hoewel onderzoeker Margreet de Looze meent dat ouders alerter zijn en hun stomdronken kind niet meer onder de koude douche zetten, maar naar het ziekenhuis brengen. Dat zou tevens de stijgende lijn in de totale cijfers kunnen verklaren.

Het aantal opgenomen jongeren van 16 en17 jaar bleef constant. De verhoging van de leeftijdsgrens naar 18 jaar lijkt er dan ook niet voor te zorgen dat de leeftijdscategorie daar net onder méér gaat drinken. De gemiddelde bloedalcoholconcentratie steeg naar 1,96 promille, dat komt overeen met 6 tot 10 glazen alcohol. Het maximaal gemeten promillage was met 3,5 lager dan alle voorgaande jaren, meldt STAP in het persbericht.

Opvallend
Opvallend is dat voor het eerst sinds de registratie in 2007 van start ging meer meisjes (52%) dan jongens (48%) in het ziekenhuis werden opgenomen. Deze verschuiving is zorgelijk, omdat eerder onderzoek aantoont dat comazuipen schadelijker is voor meisjes.

Fotocredits: Goed Gevoel
Dit artikel afdrukken