Dit schreef Huib Stam:

Even mijn vraag inleiden: vorige maand kwam de Gezondheidsraad met de Richtlijnen Goede Voeding 2015. Het nut daarvan voor de bevolking zal blijken uit de herziene voedingsadviezen van het Voedingscentrum en een nieuwe Schijf van Vijf. Die staan aangekondigd voor volgend voorjaar. De Richtlijnen, die nogal klakkeloos werden gepubliceerd, leidden tot verhoogde voedselverwarring. De Nieuwe Schijf van Vijf zal dat weer doen, tot ontzetting van de consument, die het dan helemaal niet meer weet.

Mijn vraag: waarom de afronding van de Richtlijnen niet samen laten vallen met de Nieuwe Schijf van Vijf en beide gelijktijdig publiceren? Is het @$%*& nou zo moeilijk om dat te coördineren? Sorry, dat zijn twee vragen.


De Gezondheidsraad heeft jaren aan de nieuwe Richtlijnen gewerkt. In de aanloop is ook het brede publiek betrokken. In een transparante procedure kon iedereen in verschillende openbare commentaarrondes extra informatie aandragen. Bovendien koos de Gezondheidsraad er voor om de Richtlijnen niet langer in stofjes of nutriënten uit te drukken, maar in voedingsmiddelen die iedereen kent.

Als er zo met de consument meegedacht wordt, waarom gaat het Voedingscentrum dan pas nu aan de slag?

We vragen het de direct betrokkenen. Wat vind jij ervan?

Fotocredits: Gezondheidsraad
Dit artikel afdrukken