Eerst trakteerde de WHO op kanker in de vleeswaren. Daarna moesten we niet alleen vlees maar ook vis minderen van de nieuwe Richtlijnen Goede Voeding. Wat is er na twee weken nog over van al die voedingsadviezen die bedoeld waren om mensen te helpen?
Wouter Klootwijk vertelde het zaterdag al in een kort commentaar:
Zojuist opgetekend: 'Je MAG nog maar één keer in de week vis eten.'
Zo begrijpen mensen de Gezondheidsraad al te makkelijk verkeerd.
Stond ik me daar als vrijwilliger van de regering, te proberen uit te leggen waar die ene vis in de week opeens vandaan komt, waar het er toch jarenlang minstens twee waren geweest die moesten.
Gooi het maar in mevrouw haar pet, zei ze mij, boos ook, omdat ze een week eerder al geen vlees meer mocht eten. Onderscheid tussen de Wereldgezondheidsorganisatie en de Nederlandse Gezondheidsraad maken de meeste mensen niet, achter het winkelwagentje.
Schaamteloos
Ook wij tekenden het op uit diverse kranten, radiorubrieken en hoorden het overal om ons heen: de verwarring is compleet. We mogen geen vruchtensap meer. Boter mocht sinds een jaartje weer, maar alle verloven zijn alweer ingetrokken. Brood moet je minderen, maar er mag alleen nog margarine op. Van dat wagensmeer kreeg je toch vermoeide benen en nog iets? - hoorde ik iemand al schranzend in een restaurant zeggen. Zelfs in fruit zit veel suiker, daarom mag je geen sinaasappelsap meer, hoorde ik iemand anders in de trein haar buurvrouw uitleggen.
Iedereen praat erover.
Eigenlijk, denkt nu een hele meute, mogen we alleen nog groenvoer met bonen. Daar had Bartje al een pesthekel aan. Nou ok, melk mag ook weer. Maar daar hadden we nou juist van geleerd dat dat spul ons sloopt omdat het voor jonge dieren en niet voor volwassen mensen bedoeld is. In een kwaliteitskrant bekende een belangenorganisatie voor melkverkopers schaamteloos dat ze flink gelobbied hadden en dat daarom niet alleen magere maar zelfs volle melk weer helemaal mag. Weg vertrouwen in onze Gezondheidsraad waarvan de belangen nog wel zo zorgvuldig waren gescreend.
Spektakel
Het publiek bleef in verbijstering achter, na het ronkende mediaspektakel dat journalistieke reportages, talkshows en commentaren van professoren, goeroe's, echte en zogenaamde deskundigen wisten te maken van gezonde voeding. Vrijwel iedereen had een mening en meestal niet dezelfde.
Ik liep zondagmiddag door de stad en keek goed om me heen. Om vier uur uur serveerde de horeca nog volop lekkere bordjes vleeswaar aan mensen die net aan hun derde glas wijn begonnen. Hier en daar zag ik ook brood met 'echte boter'.
Sterkte
Het Voedingscentrum moet de Richtlijnen nu gaan vertalen in praktische adviezen. Sommigen gaven het Centrum nu al op zijn lazer, terwijl het nog niet eens begonnen is. Ik wens de dames en heren daar sterkte.
De mensen die echt hulp nodig hebben omdat ze hun eetleven moeten veranderen, zijn inmiddels niet alleen boos maar vooral nog minder geïnteresseerd dan ze al waren. Dat hebben we toch maar weer mooi voor elkaar gekregen.
Fotocredits: 'Don't do it!', Yoel Ben-Avraham
Dit artikel afdrukken
Zojuist opgetekend: 'Je MAG nog maar één keer in de week vis eten.'
Zo begrijpen mensen de Gezondheidsraad al te makkelijk verkeerd.
Stond ik me daar als vrijwilliger van de regering, te proberen uit te leggen waar die ene vis in de week opeens vandaan komt, waar het er toch jarenlang minstens twee waren geweest die moesten.
En dat allemaal terwijl de Gezondheidsraad eindelijk deed wat ze moest van voedselgoeroe Michael Pollan en gewoon vertelde wat we aan echt eten in plaats van stofjes met wetenschappelijke namen moeten eten.Het is me niet gelukt om over te brengen wat heer Kromhout, baas van de Raad, er over zei: Eén vis in de week is goed voor het hart. Maar twee vissen zijn niet aantoonbaar nog beter.
Gooi het maar in mevrouw haar pet, zei ze mij, boos ook, omdat ze een week eerder al geen vlees meer mocht eten. Onderscheid tussen de Wereldgezondheidsorganisatie en de Nederlandse Gezondheidsraad maken de meeste mensen niet, achter het winkelwagentje.
Schaamteloos
Ook wij tekenden het op uit diverse kranten, radiorubrieken en hoorden het overal om ons heen: de verwarring is compleet. We mogen geen vruchtensap meer. Boter mocht sinds een jaartje weer, maar alle verloven zijn alweer ingetrokken. Brood moet je minderen, maar er mag alleen nog margarine op. Van dat wagensmeer kreeg je toch vermoeide benen en nog iets? - hoorde ik iemand al schranzend in een restaurant zeggen. Zelfs in fruit zit veel suiker, daarom mag je geen sinaasappelsap meer, hoorde ik iemand anders in de trein haar buurvrouw uitleggen.
Iedereen praat erover.
Eigenlijk, denkt nu een hele meute, mogen we alleen nog groenvoer met bonen. Daar had Bartje al een pesthekel aan. Nou ok, melk mag ook weer. Maar daar hadden we nou juist van geleerd dat dat spul ons sloopt omdat het voor jonge dieren en niet voor volwassen mensen bedoeld is. In een kwaliteitskrant bekende een belangenorganisatie voor melkverkopers schaamteloos dat ze flink gelobbied hadden en dat daarom niet alleen magere maar zelfs volle melk weer helemaal mag. Weg vertrouwen in onze Gezondheidsraad waarvan de belangen nog wel zo zorgvuldig waren gescreend.
Spektakel
Het publiek bleef in verbijstering achter, na het ronkende mediaspektakel dat journalistieke reportages, talkshows en commentaren van professoren, goeroe's, echte en zogenaamde deskundigen wisten te maken van gezonde voeding. Vrijwel iedereen had een mening en meestal niet dezelfde.
Sommigen gaven het Centrum nu al op zijn lazer, terwijl het nog niet eens begonnen is. Ik wens de dames en heren daar sterkte.Dat alles kon gebeuren terwijl onze Gezondheidsraad eindelijk deed wat ze moest van Amerikaanse voedselgoeroe Michael Pollan. Ze vertelde immers gewoon welk echt eten we moeten eten en had het niet meer over stofjes met wetenschappelijke namen. Dat moest het makkelijk en intuïtief maken voor mensen die niet tot de grote eetkerken behoren en dus behoefte hebben aan no-nonsense advies.
Ik liep zondagmiddag door de stad en keek goed om me heen. Om vier uur uur serveerde de horeca nog volop lekkere bordjes vleeswaar aan mensen die net aan hun derde glas wijn begonnen. Hier en daar zag ik ook brood met 'echte boter'.
Sterkte
Het Voedingscentrum moet de Richtlijnen nu gaan vertalen in praktische adviezen. Sommigen gaven het Centrum nu al op zijn lazer, terwijl het nog niet eens begonnen is. Ik wens de dames en heren daar sterkte.
De mensen die echt hulp nodig hebben omdat ze hun eetleven moeten veranderen, zijn inmiddels niet alleen boos maar vooral nog minder geïnteresseerd dan ze al waren. Dat hebben we toch maar weer mooi voor elkaar gekregen.
Fotocredits: 'Don't do it!', Yoel Ben-Avraham
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 5 april krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 5 april krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Lees ook
Die waarschuwing over kanker van knakworsten krijgen bij meer dan 50 gram heeft ook niks geholpen, dat bewijs zag ik vanochtend bij Dirk. Die heeft knak- en bockworsten in blik in de aanbieding en ik zag een flinke meneer, was vrij groot maar voor zijn lengte toch aardig gezet, een flink aantal in zijn kar zetten, er stonden er al een stuk of 10 blikken in en er gingen er nog meer bij.......leek wel hongerwinter
Ben echt benieuwd naar "zacht margarine" ik las onlangs hier dat je nog beter boter kan eten dan wagensmeer, nu dan kennelijk toch weer niet? kan iemand mij dat uitleggen?
Ach, die richtlijnen voor gezonde voeding.........ik leg ze naast me neer. Ik weet wat ik zelf moet eten om me gezond, fit en lekker in mijn vel te voelen en dat zijn geen 4 boterhammen met vleeswaren of zoet en geen melk(producten), maar veel groente en fruit, wat gezonde graanproducten(geen witte rijst, maar zilvervlies enz)en hier en daar peulvruchten en noten en zaden en niet teveel dierlijke eiwitten. Daar voel ik me goed bij.
Maar de verwarring die er is zeg ik al een tijd, niemand weet het meer, dus ze gaan gewoon lekker door met hun patatje en bitterballetjes.
Dirk #10;
Dank je; Ik heb het (vluchtig: teveel reacties) nagegaan: met die richtlijnen kun je natuurlijk veel meer. Zo heb ik het eerder ook aangepakt (en dan weer op mijn manier).
Gewoon dus weer terug bij af: nuchter/gezond/lekker.
Iedereen aansprekend.
Over: ”De toekomst van eten: Lekker en gezond zonder het zelf te maken" in dat draadje (die o.a. Jan Peter van Doorn & Peter van Leusen aanhaalden toch nog een opmerking):
Mijn bloeddruk is te hoog, dus vroeger kreeg ik 1x per jaar een kastje mee om die bloeddruk 1 dag in het dagelijks leven te meten (’s nachts was dat een ‘crime’, dat ding begon ineens vanuit zichzelf te werken zonder waarschuwing; ik schrok me dan steeds te pletter en deed gewoon geen oog meer dicht).
Maar bij nalopen van 1 van de 1e keren wees de artsondersteuner mij op een periode, waarin mijn bloeddruk opvallend laag was. En ik wist: Ik had daarvoor bijna overrijpe tomaten voor een 'prikkie' op de markt gekocht (bloeddruk nog steeds hoog) en stond ze thuis te verwerken tot een gigantische hoeveelheid lekkere tomatensaus, die ik daarna in porties snel gekoeld en in de diepvries heb gemikt (bloeddruk opvallend laag).
Ria, ik denk dat jij meer gebaat bent met de alom veel geroemde Braziliaanse richtlijnen van vorig jaar, zie elders op dit blog het linkje van Ze.