Wouter Klootwijk vertelde het zaterdag al in een kort commentaar:

Zojuist opgetekend: 'Je MAG nog maar één keer in de week vis eten.'
Zo begrijpen mensen de Gezondheidsraad al te makkelijk verkeerd.
Stond ik me daar als vrijwilliger van de regering, te proberen uit te leggen waar die ene vis in de week opeens vandaan komt, waar het er toch jarenlang minstens twee waren geweest die moesten.
En dat allemaal terwijl de Gezondheidsraad eindelijk deed wat ze moest van voedselgoeroe Michael Pollan en gewoon vertelde wat we aan echt eten in plaats van stofjes met wetenschappelijke namen moeten eten.
Het is me niet gelukt om over te brengen wat heer Kromhout, baas van de Raad, er over zei: Eén vis in de week is goed voor het hart. Maar twee vissen zijn niet aantoonbaar nog beter.
Gooi het maar in mevrouw haar pet, zei ze mij, boos ook, omdat ze een week eerder al geen vlees meer mocht eten. Onderscheid tussen de Wereldgezondheidsorganisatie en de Nederlandse Gezondheidsraad maken de meeste mensen niet, achter het winkelwagentje.


Schaamteloos
Ook wij tekenden het op uit diverse kranten, radiorubrieken en hoorden het overal om ons heen: de verwarring is compleet. We mogen geen vruchtensap meer. Boter mocht sinds een jaartje weer, maar alle verloven zijn alweer ingetrokken. Brood moet je minderen, maar er mag alleen nog margarine op. Van dat wagensmeer kreeg je toch vermoeide benen en nog iets? - hoorde ik iemand al schranzend in een restaurant zeggen. Zelfs in fruit zit veel suiker, daarom mag je geen sinaasappelsap meer, hoorde ik iemand anders in de trein haar buurvrouw uitleggen.

Iedereen praat erover.

Eigenlijk, denkt nu een hele meute, mogen we alleen nog groenvoer met bonen. Daar had Bartje al een pesthekel aan. Nou ok, melk mag ook weer. Maar daar hadden we nou juist van geleerd dat dat spul ons sloopt omdat het voor jonge dieren en niet voor volwassen mensen bedoeld is. In een kwaliteitskrant bekende een belangenorganisatie voor melkverkopers schaamteloos dat ze flink gelobbied hadden en dat daarom niet alleen magere maar zelfs volle melk weer helemaal mag. Weg vertrouwen in onze Gezondheidsraad waarvan de belangen nog wel zo zorgvuldig waren gescreend.

Spektakel
Het publiek bleef in verbijstering achter, na het ronkende mediaspektakel dat journalistieke reportages, talkshows en commentaren van professoren, goeroe's, echte en zogenaamde deskundigen wisten te maken van gezonde voeding. Vrijwel iedereen had een mening en meestal niet dezelfde.

Sommigen gaven het Centrum nu al op zijn lazer, terwijl het nog niet eens begonnen is. Ik wens de dames en heren daar sterkte.
Dat alles kon gebeuren terwijl onze Gezondheidsraad eindelijk deed wat ze moest van Amerikaanse voedselgoeroe Michael Pollan. Ze vertelde immers gewoon welk echt eten we moeten eten en had het niet meer over stofjes met wetenschappelijke namen. Dat moest het makkelijk en intuïtief maken voor mensen die niet tot de grote eetkerken behoren en dus behoefte hebben aan no-nonsense advies.

Ik liep zondagmiddag door de stad en keek goed om me heen. Om vier uur uur serveerde de horeca nog volop lekkere bordjes vleeswaar aan mensen die net aan hun derde glas wijn begonnen. Hier en daar zag ik ook brood met 'echte boter'.

Sterkte
Het Voedingscentrum moet de Richtlijnen nu gaan vertalen in praktische adviezen. Sommigen gaven het Centrum nu al op zijn lazer, terwijl het nog niet eens begonnen is. Ik wens de dames en heren daar sterkte.
De mensen die echt hulp nodig hebben omdat ze hun eetleven moeten veranderen, zijn inmiddels niet alleen boos maar vooral nog minder geïnteresseerd dan ze al waren. Dat hebben we toch maar weer mooi voor elkaar gekregen.

Fotocredits: 'Don't do it!', Yoel Ben-Avraham
Dit artikel afdrukken