Een vleesvervanger van... vis. Die niet naar vis smaakt, zodat "zowel volwassenen als kinderen, die graag bewust en gezond willen eten, maar niet bekend staan als visliefhebber", toch van al het goede dat vis te bieden heeft kunnen genieten. Met die bijsluiter plofte een proefpakketje visworst van Fish4everyone.com op de mat.
In het pakket een aantal verse worstjes, gekookte worst en blikjes vispaté in verschillende smaken. Aan de buitenkant niets dat verraadt dat deze producten van vis gemaakt zouden zijn. De paté is stevig van consistentie, niet echt smeerbaar. De kookworst lijkt op de 'cervelas', egaal en goed snijdbaar. De worstjes, ook met een perfect egale vulling, laten zich prima bakken. We proefden zorgvuldig.
Inderdaad: nauwelijks vis in de smaak. Het smaakt vooral neutraal. In de paté's zie je stukjes champignon en paprika zitten, die geven wat extra structuur. De belangrijkste conclusie is dat is vooral 'makkelijk' eten is. Mensen(kinderen) die niet van een uitgesproken smaak houden, zal dit prima bevallen. Wij van Foodlog vinden het een beetje flauw maar puur. We kunnen ons voorstellen dat hele volksstammen het juist lekker vinden. Ook wij vinden de worstjes uitstekend met de ketchup zonder suiker van Ekoplaza. Geen gesnob dus. Prima worstjes voor mensen die gewoon van zo egaal mogelijke worstjes houden.
Kweekvis Claresse
We vroegen Frank Foolen, afzender van het pakket, naar het verhaal achter de visworst. In het Brabantse Son kweekt de familie Foolen al ruim 20 jaar vis. Duurzaam, van moederdier, via het eitje, tot aan de consumptievis Claresse, een kruising van twee meervallen. Van broedhuis tot verwerking, het bedrijf heeft alles in eigen hand.
In 2012 ging Foolen zelf zijn kweekvis verwerken. Hij realiseerde zich snel dat uit de vis meer te halen is dan alleen de filets. Bij het brainstormen over productontwikkeling kwam het idee boven om ook mensen te bereiken die niet van vis of van de structuur daarvan houden. Een 'vleesvervanger' dus, maar dan met alle gezonde eigenschappen van vis. Hoewel de uitgangsgedachte logisch en simpel klonk, bleek het in praktijk helemaal niet zo makkelijk.
Foolen onderzocht eerst welke visworsten er al zijn. "De producten die we vonden waren te zout of slecht van textuur. Wij hebben met de Claresse filet een supergoed product dat we niet willen verpesten door allerlei toevoegingen." Hij ging bij diverse grote vleesverwerkers in Duitsland en Zwitserland te rade om samen een product te ontwikkelen. "Vier jaar lang zijn we bezig geweest met het ontwikkelen van een product zoals wij dachten dat het moest zijn. Echter bleek dat die vleesverwerkers op een andere manier worst maakten dan dat wij in gedachten hadden. Er werden restproducten en toevoegingen gebruikt om een bepaalde structuur te krijgen."
Uiteindelijk kwam Foolen in contact met het Duitse bedrijf Welsländer, dat wel van eenzelfde filosofie uit bleek te gaan. "Dit bedrijf was al bezig met testen voor dit soort visproducten. Maar met de Claresse, een kruising van Heterobranchus longifilis en Clarias gariepinus, bleek dit het beste te gaan. De Claresse bevat van nature veel collageen waardoor we zonder toevoegingen een goede binding krijgen." En dat is beslist waar. Het is lekker stevig, terwijl onverwerkte vis van dit type juist gekenmerkt wordt door papperigheid en weinig 'beet'.
Daarna paste Foolen de eigen productielocatie aan om te gaan testen. "Hiervoor moesten we eerst op zoek naar de juiste machines. Het is niet alleen afhankelijk van de ingrediënten maar ook de technieken die gebruikt worden zijn verschillend van bij vlees." Voor het testen van de smaak schakelde Foolen in eerste instantie de directe omgeving in, vrienden en familie die "verplicht" op feestjes een oordeel moesten geven. "Natuurlijk hebben we onze producten ook laten proeven aan keurslagers en vleesverwerkers. Velen konden niet geloven dat het gemaakt was van vis. Blij was ik toen een keurslager ons aangaf dat we dit product niet moesten gaan maken. Verbaasd vroeg ik waarom? Keurslager: het bevat een te hoog percentage kwaliteitsvlees waardoor het vele malen te duur zou zijn." Die slager had helemaal niet door dat het om een product van vis ging.
Fish4Everyone
Foolen is nu zo ver dat hij de markt op wil onder de naam Fish4Everyone. In Duitsland liggen zijn producten al bij 1.800 supermarkten. In Nederland is de verkoop nog lokaal en via de webshop www.visworst.nl. De productontwikkeling gaat volop door: behalve de worstjes, worst en paté komt er binnenkort ook een hamburger en een snackworstje. Allemaal gemaakt van vis, en geschikt voor iedereen. Ook voor vishaters, want de vis proef je er echt niet aan af.
----
Update 8 juni 20:00 uur: Wakker Dier deed een poll over deze tekst.:
Eigenlijk moeten het publiek eens op bezoek naar zo'n fishfarm. In Den Haag wordt een dakkas doodgeknuffeld door het duurzame en bewuste publiek op basis van een kringloop tussen precies dezelfde vissen en precies hetzelfde houderijsysteem. Wakker Dier heeft een terecht punt. Waarom zou je andere dieren als vleesvervanger gebruiken als het ook beter kan? Maar het omgekeerde geldt ook: als de vissen het naar hun zin hebben en leven in een goede kringloop, waarom zou je er dan tegen zijn?
Dit artikel afdrukken
Inderdaad: nauwelijks vis in de smaak. Het smaakt vooral neutraal. In de paté's zie je stukjes champignon en paprika zitten, die geven wat extra structuur. De belangrijkste conclusie is dat is vooral 'makkelijk' eten is. Mensen(kinderen) die niet van een uitgesproken smaak houden, zal dit prima bevallen. Wij van Foodlog vinden het een beetje flauw maar puur. We kunnen ons voorstellen dat hele volksstammen het juist lekker vinden. Ook wij vinden de worstjes uitstekend met de ketchup zonder suiker van Ekoplaza. Geen gesnob dus. Prima worstjes voor mensen die gewoon van zo egaal mogelijke worstjes houden.
Kweekvis Claresse
We vroegen Frank Foolen, afzender van het pakket, naar het verhaal achter de visworst. In het Brabantse Son kweekt de familie Foolen al ruim 20 jaar vis. Duurzaam, van moederdier, via het eitje, tot aan de consumptievis Claresse, een kruising van twee meervallen. Van broedhuis tot verwerking, het bedrijf heeft alles in eigen hand.
In 2012 ging Foolen zelf zijn kweekvis verwerken. Hij realiseerde zich snel dat uit de vis meer te halen is dan alleen de filets. Bij het brainstormen over productontwikkeling kwam het idee boven om ook mensen te bereiken die niet van vis of van de structuur daarvan houden. Een 'vleesvervanger' dus, maar dan met alle gezonde eigenschappen van vis. Hoewel de uitgangsgedachte logisch en simpel klonk, bleek het in praktijk helemaal niet zo makkelijk.
Het is lekker stevig, terwijl onverwerkte vis van dit type juist gekenmerkt wordt door papperigheid en weinig 'beet'Pure visworst
Foolen onderzocht eerst welke visworsten er al zijn. "De producten die we vonden waren te zout of slecht van textuur. Wij hebben met de Claresse filet een supergoed product dat we niet willen verpesten door allerlei toevoegingen." Hij ging bij diverse grote vleesverwerkers in Duitsland en Zwitserland te rade om samen een product te ontwikkelen. "Vier jaar lang zijn we bezig geweest met het ontwikkelen van een product zoals wij dachten dat het moest zijn. Echter bleek dat die vleesverwerkers op een andere manier worst maakten dan dat wij in gedachten hadden. Er werden restproducten en toevoegingen gebruikt om een bepaalde structuur te krijgen."
Uiteindelijk kwam Foolen in contact met het Duitse bedrijf Welsländer, dat wel van eenzelfde filosofie uit bleek te gaan. "Dit bedrijf was al bezig met testen voor dit soort visproducten. Maar met de Claresse, een kruising van Heterobranchus longifilis en Clarias gariepinus, bleek dit het beste te gaan. De Claresse bevat van nature veel collageen waardoor we zonder toevoegingen een goede binding krijgen." En dat is beslist waar. Het is lekker stevig, terwijl onverwerkte vis van dit type juist gekenmerkt wordt door papperigheid en weinig 'beet'.
Daarna paste Foolen de eigen productielocatie aan om te gaan testen. "Hiervoor moesten we eerst op zoek naar de juiste machines. Het is niet alleen afhankelijk van de ingrediënten maar ook de technieken die gebruikt worden zijn verschillend van bij vlees." Voor het testen van de smaak schakelde Foolen in eerste instantie de directe omgeving in, vrienden en familie die "verplicht" op feestjes een oordeel moesten geven. "Natuurlijk hebben we onze producten ook laten proeven aan keurslagers en vleesverwerkers. Velen konden niet geloven dat het gemaakt was van vis. Blij was ik toen een keurslager ons aangaf dat we dit product niet moesten gaan maken. Verbaasd vroeg ik waarom? Keurslager: het bevat een te hoog percentage kwaliteitsvlees waardoor het vele malen te duur zou zijn." Die slager had helemaal niet door dat het om een product van vis ging.
Fish4Everyone
Foolen is nu zo ver dat hij de markt op wil onder de naam Fish4Everyone. In Duitsland liggen zijn producten al bij 1.800 supermarkten. In Nederland is de verkoop nog lokaal en via de webshop www.visworst.nl. De productontwikkeling gaat volop door: behalve de worstjes, worst en paté komt er binnenkort ook een hamburger en een snackworstje. Allemaal gemaakt van vis, en geschikt voor iedereen. Ook voor vishaters, want de vis proef je er echt niet aan af.
----
Update 8 juni 20:00 uur: Wakker Dier deed een poll over deze tekst.:
Eigenlijk moeten het publiek eens op bezoek naar zo'n fishfarm. In Den Haag wordt een dakkas doodgeknuffeld door het duurzame en bewuste publiek op basis van een kringloop tussen precies dezelfde vissen en precies hetzelfde houderijsysteem. Wakker Dier heeft een terecht punt. Waarom zou je andere dieren als vleesvervanger gebruiken als het ook beter kan? Maar het omgekeerde geldt ook: als de vissen het naar hun zin hebben en leven in een goede kringloop, waarom zou je er dan tegen zijn?
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 2 oktober krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 2 oktober krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Lees ook
Bizar, maar niet nieuw. Enkele tientallen jaren geleden hadden we in IJmuiden nog een afdeling van TNO, gespecialiseerd in vis. Er zwom toen een groot bestand aan blauwe wijting oost in de Atlantische Oceaan, waar de vishandel niet goed raad mee wist. Gratig visje. TNO onderzocht mogelijkheden en ontwikkelde een worst. Smaakt die worst naar blauwe wijting, vroeg ik de ontwikkelaar. Nee naar worst, zei hij. Het is geen succes geworden.
Intussen vist een Franse trawler in de Atlantische Oceaan op blauwe wijting voor de enige Franse fabriek van surimi. Surimi is smaakloos, een soort boetseerklei. Wil je er nepkrab van maken dan moet er krabsmaak in gestopt worden. Maar net zo makkelijk kan er 'ham' van worden gemaakt en alle mogelijke worstsoorten.
“De productontwikkeling gaat volop door: behalve de worstjes, worst en paté komt er binnenkort ook een hamburger en een snackworstje.”
Interessant.
"De goede dingen van vis, voor wie geen vis lust."
Weer een stap verder in het bizarre proces van smaak-versluiering om marktaandeel te vergroten.
Dus de volgende stap:
De goede dingen van vlees, met de smaak van peperkoek, voor wie geen vlees lust..
En daar zie ik niets innovatiefs of nobels in.
Tenzij vanuit de optiek van het valse begrip 'duurzaam'.
Misschien moeten we daarom om echt duurzaam aan smaak-versluiering te doen eens gaan praten met Rendac.
Want de vernietiging van zoveel dierlijke eiwitten kunnen we middels biochemische transitie (wat een heerlijk woord..) best wel geschikt maken voor veilige menselijke consumptie.
Niets mis met een oude poes..
En niemand die het hoeft te proeven: Kat-hond-hamster-pony-etc.-worst met de smaak van een Merguez-worstje..
Want wees nu eerlijk !
Of je vis nept tot een vleessmaak, of je doet dat nog ‘Rendabeler met Rendac’ !
Er wordt al genoeg geknoeid en geprutst met goed voedsel. Geef eens zo’n ik lust geen vis figuur een gebakken tongetje en je hoort ze nooit meer klagen.
Als je dan toch de zeeën leeg vist.. En er is meteen ook een oplossing voor al die 'vervelende' bijvangst.
Al kunnen die bijvangstvissen ook gewoon het supermarktschap in.
Ik mocht meeproeven van de worst. De smaak, het mondgevoel en zelfs de manier waarop het hecht aan het velletje doen heel erg denken wat in Frankrijk cervelas heet. Een heel fijngemalen vleessubstantie die je in plakjes koud kunt snijden en zo eten of grillen. Daar zijn aparte varianten voor te koop.
Zoals hierboven gezegd: het is geen product voor culi's natuurlijk (maar ze weten niet wat ze missen, zeker niet met die ongezoete ketchup die er wonderwel goed bij past). Mij kun je er een plezier mee doen: al die worstjes zijn opgegaan. We vonden het zonde om ze terug te sturen.
Mocht iemand het denken: dit is geen advertorial. We vonden het een prima toepassing van een vis die ons altijd weer tegenvalt.