De kilo's die je kwijtraakt als je afvalt, blijken voor een groot deel via je longen je lichaam te verlaten. Dat constateerden Australische wetenschappers die ons metabolisme op moleculair niveau onderzochten. Je moet er wel voor in actie komen, want alleen een beetje harder hijgen heeft geen zin. Het onderzoek is verschenen in de Kersteditie van the British Medical Journal.

Koolstof, waterstof, zuurstof
De onderzoekers keken hoe de afbraak van vet plaatsvindt. Vet wordt in het lichaam opgeslagen in vetcellen, de adipocyten, in de vorm van een molecuul genaamd triglyceride. Ieder triglyceride-molecuul bestaat uit 3 atomen: koolstof, waterstof en zuurstof. Bij de afbraak van vet worden de chemische verbindingen binnen het molecuul afgebroken. Dat is een proces waarbij warmte en energie voor de spieren ontstaat. Wat weinig mensen zich realiseren - dokters en wetenschappers incluis - is dat de atomen zelf blijven bestaan. Zij worden omgezet in water (H20) en kooldioxide (CO2).

De onderzoekers, Ruben Meerman en Andrew Brown, zeggen op BBC News Health: "Deze biochemie is niets nieuws, maar om onbekende redenen lijkt het alsof niemand ooit heeft bedacht deze berekeningen te maken." Ze kwamen tot de volgende sommetjes: om 10 kilo vet te verbranden, moet iemand 29 kilo zuurstof inademen. Uit het chemische proces ontstaat 28 kilo CO2 en 11 kilo H20. Als iemand aan het afvallen is, wordt 84% van het gewichtsverlies aan vet omgezet in CO2, en 16% in water. Het water scheiden we uit via onze urine, ontlasting, zweet, adem en tranen en vullen we eenvoudig aan door water te drinken. De kooldioxide ademen we uit. De longen zijn dus ons belangrijkste orgaan bij het afvallen.

Afvallen: vergroot je CO2-uitstoot
Ze schatten dat een gemiddeld persoon iedere dag tenminste 200 gram koolstof uitscheidt, waarvan een derde tijdens de slaap. Dat is gemiddeld 8,9 mg per ademhaling. Die eet je er natuurlijk zó weer aan - met een kleine muffin vul je een vijfde van dat dagelijkse verlies al weer aan. Wil je echt afvallen, dan zet het dus zoden aan de dijk om een uurtje van je dag aan (matig intensief) bewegen te besteden. Dan verhoog je je CO2-uitscheiding al gauw met een vijfde (40 gram extra).

Ook op moleculair niveau blijkt afvallen eenvoudig: wil je gewicht verliezen, dan moet je ofwel minder koolstof (eten) binnenkrijgen, of zorgen dat je meer koolstof uitscheidt, door te bewegen.

Fotocredits: afbeelding 2 uit artikel BMJ, Meerman/Brown
Dit artikel afdrukken