In de Ondertussen van zaterdag 2 november en zondag 3 november vallen mij deze berichten op:

- In het Braziliaanse Amazonegebied werd de inheemse natuuractivist, Paulo Paulino Guajajara, doodgeschoten door illegale houtkappers. Het nieuws wordt door Knack heel anders gebracht dan door Trouw. In het eerste blad kleeft er bloed aan de handen van de Braziliaanse president Jair Bolsonaro die te weinig optreedt tegen de agressieve methoden die met illegale boskap gepaard gaan. In Trouw zijn wij - Nederlanders - de schuldige omdat we de grondstoffen voor veevoer importeren uit Brazilië; die worden in het gekapte bos verbouwd. WUR-ecoloog Patrick Jansen stuurde er nog eens een forse tweet overheen
- De VVD lijkt door de stikstofcrisis helemaal van zijn geloof te vallen: nog maar 100 mogen rijden is geen taboe meer (Telegraaf). Afgelopen vrijdag zei premier Rutte dat het kabinet iedere dag intensief overlegt of er nog ergens een grammetje stikstof te reduceren valt (Foodlog). Kennelijk offert de partij in alle stikstofpaniek de Vrrroem en verhoging tot 130 waar ze bekend om staat.

- Omdat het dit weekend Allerzielen was, kijken de geologen Professor Philippe Claeys en onderzoeker Sietze de Graaff van de Vrije Universiteit Brussel naar het grote uitsterven in Knack. Er lijkt immers weer een grote extinctie op handen, waarvan velen denken dat die ook de mens fors zal raken. Goed nieuws: de natuur vond zich na de dood van de dino's en de daarop volgende donkere ijstijden verrassend snel opnieuw uit met een enorme mate van biodiversiteit. Geologische schalen denken in miljarden jaren. Het duurde maar 66 miljoen jaar voor we de natuur kregen zoals onze voorouders in Afrika (en ja, we komen echt van de oevers van de Zambezi-river, zegt Scientias) die meekregen, een zuchtje geleden (200.000 jaar)

Er is weer een nieuwe NGO: TAPP. De afkorting staat voor True Animal Protein Price. De organisatie deed een onderzoek en ontdekte dat Nederlanders in meerderheid (52%) meer willen betalen voor hun vlees als ze hun geld weer terugkrijgen in de vorm van goedkopere groente (Algemeen Dagblad). Dat zeggen ze. Marktonderzoekers weten: mensen doen niet wat ze zeggen en zeggen niet wat ze doen. Volgens TAPP, dat is opgericht om de veestapel in Nederland te helpen reduceren, levert een vleesbelasting in 2030 al €1,3 miljard op om de groenten-verkopen te stimuleren. Hollandse tuinders zullen er blij mee zijn. Vleesboeren worden er beperkt door geraakt: zij verkopen 70% van hun vlees buiten Nederland.

Check Ondertussen dat onderwijl alweer verder is.
Dit artikel afdrukken