Sterft de kassaloze Amazon Go een stille dood? Dat vraagt het Belgische retailblad RetailDetail zich af. De aankondiging van de grootse uitrol van de kassaloze gemakswinkels vorig jaar schiep grote verwachtingen.

Volgens het oorspronkelijke plan zouden er in 2021 3.000 kassaloze Amazon Go-winkels bestaan. Daarvan moesten er dit jaar 56, en tegen het einde van 2020 nog eens 156 geopend zijn. Tot op heden zijn er slechts 15 kassaloze winkels geopend, uitsluitend in grote stedelijke gebieden.

De vertraging zou te maken hebben met de hoge implementatiekosten, problemen met opschaling en het vinden van geschikte panden.

Of zou, vraagt RetailDetail zich af, het geloof in de technologie van Amazon Go soms fundamenteel zijn afgenomen? De verwachting was dat Amazon de technologie ook in zou zetten bij supermarktketen Whole Foods. Maar daar test de internetretailer ondertussen een nieuw - biometrisch - betaalsysteem uit. Ook kondigde Amazon in april al aan toch contant geld in de Go-winkels te gaan accepteren.

Ook Nederland kent sinds kort een AH 'grab and go'-winkel bomvol technologie. Kassaloos. Alleen heb je, om de winkel binnen te komen, nog wel een bankpasje nodig.
RetailDetail - Sterft Amazon Go een stille dood?
  • Deel
Druk af