Albert Heijn test de komende 2 maanden in Zaandam een kassaloze winkel bomvol technologie. Dat meldt de supermarkt in een persbericht.

In de nieuwe volledig digitale AH To Go van 14 m2 hoef je niet langs de kassa om te betalen en niet eens te zelfscannen. De winkel kan zonder personeel (behalve om de vakken te vullen), is gemakkelijk overal te plaatsen en kan in principe 24/7 open zijn.

Technologie alom
Klanten krijgen toegang tot de winkel met hun bankpas of creditcard. Camera's volgen de klant door het winkeltje en houden bij welke producten er worden gepakt. De schappen zijn uitgerust met sensoren waardoor ze ‘aanvoelen’ wanneer er iets gepakt óf teruggezet wordt. Bij de uitgang toont een display wat het totaalbedrag is, de betaling vindt automatisch plaats en dan gaan de deuren weer open. Met het oog op de privacy-wetgeving 'zien' de camera's alleen beweging en locatie van de klant in de winkel. Gezichtsherkenning (of betalen met je glimlach) komt er niet aan te pas.

'Koken en boodschappen doen makkelijker maken'
Aapt Albert Heijn met het digitale grab-and-go-winkeltje Amazon Go na? De Amerikaanse internetretailer opende in 2016 zijn eerste volledig kassaloze winkel en kondigde vorig jaar aan van plan te zijn 3.000 Amazon Go's te openen. De caissière moest voor haar bestaan vrezen.

Maar volgens Frans Muller, topman van Ahold Delhaize, zal dat zo'n vaart niet lopen. Amazon komt op supermarkt- en boodschappengebied nog maar net kijken, zei Muller onlangs. De kassaloze AH To Go zou gewoon het volgende nieuwe winkelconcept zijn dat Ahold Delhaize test om met nieuwe technologieën boodschappen doen en koken nog makkelijker te maken.

Overigens kan het nog wel tien jaar duren voor dit soort winkels gemeengoed is in Europa, voorspelt futuroloog Maurits Kreijveld bij de NOS. In de VS wil Amazon er krap 3 jaar over doen.
Dit artikel afdrukken