De Amazon Go-winkels krijgen steeds meer kritiek, schrijft RetailDetail. De winkels zouden 'elitair' en discrimerend zijn voor dat deel van de Amerikaanse bevolking dat geen bankrekening heeft. Dat zijn er niet weinig: zo'n 6,5% van de bevolking, 8,4 miljoen Amerikanen, is aangewezen op contant geld. Verschillende steden en staten hebben of overwegen wetten die winkels verplichten contant geld te accepteren.

Kans op nieuwe klanten
Amazon zou Amazon niet zijn als het er niet ook meteen kansen in zou zien. De online retailer experimenteert al met nieuwe betaalmethoden. Zo kunnen gebruikers via Amazon Cash hun digitale account opladen bij lokale winkels zoals 7-Eleven. Ook probeert Amazon het Supplemental Nutrition Assistance Program (SNAP) uit. Dat is het overheidsprogramma van voedselbonnen voor Amerikanen met lage inkomens. Zij krijgen een soort SNAP-bankkaart, waarmee ze levensmiddelen kunnen kopen. Voor Amazon speelt waarschijnlijk de overweging dat er met contant geld weer nieuwe klantenkringen te ontsluiten zijn, het zwaarst.

De 10 kassaloze Amazon Go-winkels maken een geschatte omzet van $15 miljoen per jaar. Je hoeft in de winkel niet te scannen of af te rekenen; de aanwezige technologie registreert automatisch wat je uit de schappen pakt (of terugzet) en verrekent dat met je creditcard als je weer naar buiten loopt. Vooralsnog lijden de winkels verlies. Over 2 jaar wil Amazon 3.000 Amazon Go-winkels aan de winst bijdragende winkels geopend hebben. Het helpt, als je met 'echt geld' een nieuw miljoenenpubliek over de drempel kunt krijgen.
Dit artikel afdrukken