Het voorstel is zo absurd dat het niet serieus kan worden genomen, zei op Foodlog winkelprofessor Laurens Sloot. Sjaak van der Tak, de aankomend voorzitter van boerenorganisatie LTO Nederland, toonde in de media enige sympathie voor het voorstel, maar heeft niet aangegeven het voluit te steunen.

In een gisteren gepubliceerd vlog geeft voorman Mark van den Oever een kijkje in de tactiek van zijn leiderschap binnen de boerenbeweging. Uit zijn woorden valt op te maken dat hij de nieuwe boerenvoorzitter wil dwingen te kiezen vóór boeren door de 3% te omarmen; dat percentage is gelijk aan de gezamenlijke winst die in Nederland onderaan de streep door supermarkten wordt gemaakt (ca. €1,3 miljard). Doet Van der Tak dat niet, dan zet hij hem weg als een verrader omdat hij daarmee tegen de boeren zou stemmen en supermarkten zou steunen.

Het publieke vlog is een even eenvoudig als doorzichtig retorisch truukje van het type 'wie niet voor mij is, is tegen mij en voor wie ik sta'. Niettemin kan het in de gespannen situatie onder boeren en hun te lage inkomens de nodige emoties losmaken.

Niet ondenkbaar is dat Van den Oever zijn achterban wil aanzetten tot wilde bezettingsacties van de distributiecentra en verstoringen van de logistiek van supermarkten in de aanloop naar Kerst, de drukste periode van het jaar. Vanwege de horecasluiting zal de kerstperiode voor de detailhandel dit jaar bovendien alle omzet- en logistieke records breken. Wie denkt dat de supermarkten megawinsten hebben gemaakt door de horecasluitingen en de leeggelopen kantoren, komt bedrogen uit. De totale meerkosten als gevolg van coronamaategelen beliepen ca. € 300 miljoen tot nu toe. Om die kosten goed te maken is een extra omzet van € 15 miljard over 2020 nodig. Het is niet waarschijnlijk dat die gehaald wordt.

De eis om de totale winst bij de boeren in te leveren, wordt door acties en bezettingen niet minder absurd. Wel wordt de situatie aanmerkelijk grimmiger door het aanzetten tot het gebruik van zin- en doelloos geweld door boeren.
Dit artikel afdrukken