De hoogleraren zijn actief in heel verschillende vakgebieden, die variëren van medische microbiologie tot wijsbegeerte en van marketing tot natuur- en waterbeheer. Hun namen en motieven om de actie te steunen zijn hier te raadplegen.
Het is opmerkelijk dat zelfs 50 mensen die de hoogst mogelijk opgeleide mensen in ons land opleiden aan deze realiteit voorbijgaan en de nieuwe werkelijkheid met een schok willen afdwingenOok steun staatssecretaris Van Dam
Wakker Dier schrijft dat het verzet van de hoogleraren aansluit bij het ongenoegen in de politiek. In januari 2015 stemde de Tweede Kamer voor een motie tegen het stunten met vlees, omdat stunten zou leiden tot schaalvergroting en de transitie naar een diervriendelijkere en duurzame veehouderij remt. De Onderzoeksraad voor Veiligheid concludeerde dat de lage prijzen de volksgezondheid in het geding brengen. Ook staatssecretaris Van Dam is volgens Wakker Dier "fel gekant tegen de kiloknaller" omdat stunten met dieren gelijk staat aan het "nemen van verantwoordelijkheid voor een keten waarin zowel boer als dier de pineut zijn."
Symbolisch teken van de tijd
Afgelopen december heb ik gepoogd bij 1Vandaag uit te leggen waarom een kiloknallerverbod in Nederland symbolisch is omdat vlees een internationale handel in dieronderdelen is. Het welzijnsvraagstuk kan daarom alleen Europees kan worden opgelost. Zomin als de zwaartekracht kan worden opgeheven, blijft ook dat argument overeind omdat slechts 25-30% van het in Nederland geproduceerde vlees in Nederland wordt gegeten. Voor zijn economische levensvatbaarheid is Nederlands vlees volledig afhankelijk van de verwaarding van vleesdelen over de grenzen. Een verbod op goedkoop vlees lost dat niet zomaar op omdat ook welzijnsvlees aan de internationale handel onderworpen is. Organisatorisch vraagt een kiloknallerverbod ook bij maximale medewerking van slachters, handel en verwerkers enkele jaren. Het geld om die overgangsperiode te financieren verdampt door een verbod in één klap juist op het moment dat de sector die onder vuur ligt, financieel diep in het rood zit.
Politici mogen zich hun verantwoordelijkheid dan ook aantrekkenTien jaar te laat
Politici mogen zich hun verantwoordelijkheid dan ook aantrekken. Te voorzien was dat de druk op supermarkten als gevolg van het maatschappelijk gevoel van onbehagen bij goedkoop vlees alleen maar zou toenemen. Het onderwerp had al 10 jaar geleden in Brussel nadrukkelijk op de agenda behoren te worden gezet door ons Den Haag. Hoewel het een teken van de tijd is, mag het opmerkelijk heten dat zelfs 50 mensen die de hoogst mogelijk opgeleide mensen in ons land opleiden aan deze realiteit voorbijgaan en de nieuwe werkelijkheid met een schok willen afdwingen. Een aantal supermarkten bereidt zich reeds voor op de nieuwe werkelijkheid en kan die inspanning met relatief gemak versnellen. Zij zullen voorlopig als enigen kunnen profiteren van een wettelijk verbod op goedkoop vlees.
Fotocredits: de Volkskrant over het persbericht van Wakker Dier, Foodlog Media
Op 5 januari krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
#43 Welke beweringen uit de publicatie van Noëlle Aarts vond je bevoogdend, Hans?
Het CBS schreef eind vorig jaar dat ruim tien procent van de Nederlandse huishoudens in 2014 een laag inkomen had. Het is best mogelijk -en begrijpelijk- dat die mensen eerder kiezen voor de goedkoopste producten. Maar er zullen toch ook wel enkele tientallen procenten zijn met een riant inkomen, die zich makkelijk een duurzamer alternatief kunnen veroorloven? Of geloof je echt dat maar een paar procent van de Nederlandse bevolking daar de financiële middelen voor heeft?
Verder is er natuurlijk de mogelijkheid om bijvoorbeeld 50% meer voor je vlees te betalen, per kilo, en er eenderde minder van te gebruiken. Dan hou je de extra kosten beperkt. Daar zal voor veel mensen zeker wel wat speling zitten, zonder dat ze direct ondervoed raken.
Nico#42 ?
Waar baseer je dat ‘veel’ op ? Of bedoel je de groep die je aanhaalt “met een goedgevulde beurs ?”.
Noelle studeerde communicatiewetenschappen. Nou, en ?
Geeft dat haar bevoogdend inzicht in het sociaaleconomische gedrag van de lagere en onderklassen ?
Realiseer je, dat in Nederland (goed voor de export…) bijna 60% van de gezinnen kunstmatig op een inkomensniveau wordt gehouden, dus bewust te laag is om in eigen levensonderhoud (!) te voorzien, en ze zonder, zorg-, huur-, een waaier van kindertoeslagen, ontheffing en/of korting van gemeentelijke- en waterschapsbelasting totaal geen cent over hebben.
Blij zijn met een gemarineerde speklap, een biokip filetje en gepimpte boterhamworst ?
Graag je cijfers van 'veel'.
Hier eentje van mij: bron CBS
Bijna 60% van de gezinnen afhankelijk van zorgpremie en we praten nog niet over alle andere toeslagen. Zorgpremie loopt parallel aan andere.
Duurzaaam omfietsvarken… Ga dat verhaal eens aan die mensen uitleggen.
Samen met 'onze' prof in de communicatiewetenschappen.. Die moet dat kunnen communiceren.
Sociaal engagement en ‘duurzame diervriendelijkheid’ botsen nog altijd helaas duidelijk op elkaar. Dat legt een gevaarlijke claim op de toekomst. Ook mondiaal.
En Supers zijn zeker niet geëngageerd, maar hebben dat heel wat beter door dan onze professoren.
Misschien komt dat juist door de arrogantie van de macht, waartoe ik die 50 reken.
Een aspect dat ook belicht mag/moet worden.
Helaas willen veel consumenten helemaal niet weten dat hun keuze voor de allergoedkoopste producten vervelende gevolgen heeft voor boeren, dieren en het milieu. Zie de publicatie "Eten, maar niet willen weten" van Noëlle Aarts en anderen. Desondanks hebben toenemende maatschappelijke druk en mooie initiatieven vanuit de veehouderij er inmiddels toe geleid dat er een serieuze markt is ontstaan voor duurzaam geproduceerd vlees. Ik hoop dat die markt weer gaat groeien doordat bewuste consumenten (en zeker die met een goedgevulde portemonnee) steeds vaker verantwoorde keuzes gaan maken.
Wat er tegen kiloknallers, wanneer de kwaliteit (!) en prijs aantrekkelijk voor de bevolking is, en die prijs gerealiseerd kan worden ?
Is het fout, dat juist in crisistijd een goede zaak te vinden ?
Ik blijf de hetze en methodiek van Wakker Dier dubieus vinden.
En wat moet ik met het feit dat 50 hoogleraren van verschillende niet voedingsrelevante pluimage daar tegen zijn ?
Wat is de relevantie van de hetze:-
1. Deugt de kwaliteit niet en loopt de Volksgezondheid echt risico en loopt Nederland daarbij achter op andere landen ?
2. Is de lol in het leven van kippen en varkens in het geding ?
3. Verdient de boer te weinig ?
4. Moet om ecologisch principiële redenen het volk de kiloknaller uit de mond gestoten worden omdat vele kleintjes in een groter eco- effect resulteren
5. Is de hetze onderdeel van de algemene hetze tegen vlees en beoogt een stapje in de richting van totaal verbod ?
6. Gokt WD op een politiek om buitenlands vlees te weren door ‘normen’ te verhogen ?
Ik mis in de lijst de naam van professor Stapel.
Die wist tenminste inhoud aan zijn argumentatie te geven: van vlees, dus kiloknallers wordt je een minderwaardig mens. Dat was duidelijke praat, ook al sloeg het als een tang op een varken.
Prof. dr. Roos Vonk (rugnummer 29), sociaal psycholoog, staat inderdaad op de lijst, maar is iets minder duidelijk nu. Lesje geleerd ?
Opvallend is dat het merendeel van hun meningen, politieke meningen zijn en vrij algemene bekende argumenten betreffen naast vooral betweterige persoonlijke meningen..
Waarom moet ik nu toch steeds aan dat boek over professoren van W.F. Hermans denken ?
#33 Dick, ik lees de Boerderij niet, al jaren niet meer.
#35 Dick, als Bio echt iets oplevert stap je gewoon over, ook hier weer het probleem, er wordt ook aan bio boeren nul zekerheid gegeven over contracten door onze supermarkt boy's.
Ik ga als boer toch niet omschakelen en over 2 jaar bio zijn als ik niet eens weet of ze dan mijn producten nog willen hebben, al helemaal niet als bio uit Oekraïne begint te komen. Naar het schijnt kun je daar in 2 dagen omschakelen en het is ook mooi ver weg en onderweg een hoop geduldig papier. Over een paar jaar komt hier waarschijnlijk ook weer naar buiten dat het met de bio daar een beetje tegen valt, zelfde wat de super markten is gebeurd met de eerste langzaam groeiende kippen, zaten ook in Roemenië, kwamen er al snel achter dat als daar ooit iemand niet van hun zelf kwam controleren de rapen gaar zouden zijn. Ze zijn daar toen snel met de stille trom vertrokken.
Ik zeg dus, vooral geen subsidie, hooguit een belasting voordeeltje dan misschien, gewoon die gene die bio wil hebben maakt afspraken en betaald.