Mente leidde een internationaal onderzoek. Daaruit blijkt dat wie meer fruit, groente, noten, peulvruchten, vis en volvette zuivel eet, minder kans op hart- en vaatziekten heeft. Onbewerkt rood vlees en volle granen hebben dat effect niet, maar zijn al evenmin ongezond.

Dat zijn de belangrijkste uitkomsten die tegen het volksgeloof ingaan, uit Mente's langjarige onderzoek (ruim 9 jaar) dat onder bijna 150.000 mensen in 21 landen is uitgevoerd. Ze gelden vooral voor mensen met een laag besteedbaar inkomen in landen waar de consumptie van zulke producten laag ligt en het publiek vooral leeft van een menu van geraffineerde koolhydraten. Dat is immers betaalbaar, want houdbaar en daarom ruimschoots voorhanden.

Mente vindt het de hoogste tijd voor nieuwe voedingsadviezen die beter beschermen tegen het ontstaan van hart- en vaatziekten. Bestaande adviezen leggen de nadruk op beperkt gebruik van zuivel. Die moet dan ook nog eens mager zijn. Volgens Mente kun je beter volvette yoghurt en melk nemen.

In de afgelopen 15 jaar zijn er op Foodlog vele discussies gevoerd over de langzaam positiever geworden houding van voedingsonderzoekers ten aanzien van verzadigd vet. Toch geven ook de officiële adviezen van ons Voedingscentrum nog altijd de voorkeur aan beperkt zuivelgebruik ('niet meer dan aanbevolen') en geen volvette zuivel, maar 'magere en halfvolle melk en yoghurt, magere kwark en karnemelk'.

Volgens Mente tonen de resultaten van zijn onderzoek aan dat tot twee porties zuivel per dag, voornamelijk volvette zelfs, gezond zijn en aanbevolen zouden moeten worden. "De moderne voedingswetenschap laat zien", zegt hij "dat met name volvette zuivel mogelijk bescherming biedt tegen hoge bloeddruk en metabool syndroom".

Mente en zijn team vergeleken de gezondheid van een wereldwijde populatie op basis van het zogeheten PURE-dieet. Die afkorting staat niet voor onbewerkt maar voor 2-3 porties fruit per dag, 2-3 porties groenten per dag, 3-4 porties peulvruchten per week, 7 porties noten per week, 2-3 porties vis per week en 14 porties zuivelproducten (voornamelijk volle zuivel, maar geen boter of slagroom) per week.

Wie op alle 6 categorieën hoog scoort haalt een score van 6. De gemiddelde score wereldwijd ligt op 2,95. Vergeleken met het minst gezonde dieet (een score van 1 of minder), liet het gezondste dieet (score van 5 of meer) een 30% lager risico op sterfte zien. En tevens een 18% lagere kans op hart- en vaatziekten, een 14% lager risico op hartinfarcten en een 19% lager risico op beroerte. De verbanden tussen de gezonde dieetscore en resultaten werden bevestigd in vijf onafhankelijke studies, met in totaal 96.955 patiënten met hart- en vaatziekten in 70 landen.

Mente vindt zijn onderzoek mondiaal veruit het meest diverse naar de effecten van de inname van voedsel en het enige dat voldoende representatief is om een goede vergelijking te kunnen maken tussen hoge-, midden- en lage-inkomenslanden. De relatie tussen het PURE-dieet en gezondheidsresultaten is gebaseerd op gezonde mensen, patiënten met hart- en vaatziekten, patiënten met diabetes uit heel verschillende sociaal-economische contexten.

In Zuid-Azië, China en Afrika eet het algemene publiek het meest karig. Het krijgt weinig calorieën binnen, voornamelijk in de vorm van geraffineerde koolhydraten. Volgens Mente laat een groot deel van de sterfgevallen en hart- en vaatziekten onder volwassenen over de hele wereld zien, dat er sprake is van ondervoeding. Ze krijgen te weinig energie (koolhydraten) én beschermende voeding binnen.

Dariush Mozaffarian, de bekende pro-vet cardioloog en onderzoeker aan de Friedman School of Nutrition Science and Policy (Tufts University, Boston) laat naar aanleiding van het onderzoek van Mente weten dat de nieuwe resultaten van het onderzoek van Mente "vragen om een heroverweging van onwrikbare richtlijnen om volvette zuivelproducten te vermijden".

Pro-vlees en pro-zuivel levensmiddelentechnoloog en gezondheidsonderzoeker Frédéric Leroy (hoogleraar aan de Vrije Universiteit van Brussel) laat zien dat een gezond dieet vooral een forse stoot vette zuivel mag bevatten.

Dit artikel afdrukken