image Onder het motto hoor en wederhoor, hier de kant van Iglo over het artikel van gisteren.

Wat vinden jullie hier nou van?

Het Voedingscentrum vindt het jammer dat Iglo een nieuw product introduceert dat bestaat uit visfilet en spinazie. Spinazie is een nitraatrijke groente. In combinatie met vis kan nitraat ongezonde stoffen opleveren. Uit voorzorg adviseert het Voedingscentrum vis, schaal- of schelpdieren bij voorkeur te eten met nitraatarme groente.
Sommige groenten bevatten veel nitraat. Behalve voor spinazie geldt dat bijvoorbeeld voor sla, andijvie, bietjes, venkel en bleekselderij. Nitraat is op zichzelf niet schadelijk: alleen bij zeer grote hoeveelheden. Maar nitraat kan worden omgezet in nitriet. Dat gebeurt onder andere tijdens de spijsvertering. Ook bij het bewaren en bereiden van nitraatrijke groente kan nitriet ontstaan.

Nitriet kan weer veranderen in nitrosamines. Dat gebeurt onder andere wanneer het in aanraking komt met eiwitten uit vis, schaal- of schelpdieren. Nitrosamines kunnen kankerverwekkend zijn. Dat betekent dat ze na verloop van tijd tumoren kunnen veroorzaken. Dierproeven hebben deze mogelijkheid aangetoond.

Voorzorg
Het is nog niet duidelijk wat bij mensen het effect van nitrosamines uit voedsel is. Het specifieke risico van nitraat en nitriet in voedsel is moeilijk aan te tonen. Ook via andere wegen, zoals sigarettenrook, krijgen mensen nitrosamines binnen. Bovendien kunnen andere stoffen in voedsel de vorming van nitriet en nitrosamines remmen. Dat geldt bijvoorbeeld voor vitamine C en andere zogenaamde antioxidanten.

Hoe 'erg' het is om nitraatrijke groente bij de vis te eten, is dus moeilijk te zeggen. Het is vooral uit voorzorg dat het Voedingscentrum adviseert te kiezen voor nitraatarme groente bij vis en schaal- en schelpdieren. Er zijn immers volop alternatieven. Nitraatarm zijn bijvoorbeeld bloemkool, broccoli, courgette, komkommer, prei, spruiten, tomaat, witlof en worteltjes.


bron: Voedingscentrum
Dit artikel afdrukken