
Wat vinden jullie hier nou van?
Het Voedingscentrum vindt het jammer dat Iglo een nieuw product introduceert dat bestaat uit visfilet en spinazie. Spinazie is een nitraatrijke groente. In combinatie met vis kan nitraat ongezonde stoffen opleveren. Uit voorzorg adviseert het Voedingscentrum vis, schaal- of schelpdieren bij voorkeur te eten met nitraatarme groente.
Sommige groenten bevatten veel nitraat. Behalve voor spinazie geldt dat bijvoorbeeld voor sla, andijvie, bietjes, venkel en bleekselderij. Nitraat is op zichzelf niet schadelijk: alleen bij zeer grote hoeveelheden. Maar nitraat kan worden omgezet in nitriet. Dat gebeurt onder andere tijdens de spijsvertering. Ook bij het bewaren en bereiden van nitraatrijke groente kan nitriet ontstaan.
Nitriet kan weer veranderen in nitrosamines. Dat gebeurt onder andere wanneer het in aanraking komt met eiwitten uit vis, schaal- of schelpdieren. Nitrosamines kunnen kankerverwekkend zijn. Dat betekent dat ze na verloop van tijd tumoren kunnen veroorzaken. Dierproeven hebben deze mogelijkheid aangetoond.
Voorzorg
Het is nog niet duidelijk wat bij mensen het effect van nitrosamines uit voedsel is. Het specifieke risico van nitraat en nitriet in voedsel is moeilijk aan te tonen. Ook via andere wegen, zoals sigarettenrook, krijgen mensen nitrosamines binnen. Bovendien kunnen andere stoffen in voedsel de vorming van nitriet en nitrosamines remmen. Dat geldt bijvoorbeeld voor vitamine C en andere zogenaamde antioxidanten.
Hoe 'erg' het is om nitraatrijke groente bij de vis te eten, is dus moeilijk te zeggen. Het is vooral uit voorzorg dat het Voedingscentrum adviseert te kiezen voor nitraatarme groente bij vis en schaal- en schelpdieren. Er zijn immers volop alternatieven. Nitraatarm zijn bijvoorbeeld bloemkool, broccoli, courgette, komkommer, prei, spruiten, tomaat, witlof en worteltjes.
bron: Voedingscentrum
Op 10 juli krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Door deze belachelijke bangmakerij ben ik juist vaak vis met spinazie gaan eten.
Er bestaat ook Iglo Viscuisine Florentine. Dit is dezelfde combinatie van vis en spinazie! Voor meer informatie zie de publicatie van KWF van 2004 waarin het ontstaan van darm of maagkanker door Nitrosamines wordt bevestigd in twee wetenschappelijke studies.
Waar ik mij over verbaas is dat dit een in mijn ogen een oude volkswijsheid is die al jaren bekend is. Iedere huisvrouw weet dat ze spinazie niet twee keer moet opwarmen, vanwege juist die nitriet vorming. Waarom dit nu nog eens extra onderstrepen? Het komt mij voor als overdreven en bangmakerij. Het is net zoals Ed al zegt. De combinatie spinazie en vis wordt veel gebruikt. En als je dat niet iedere avond eet is daar helemaal niets mis mee.
Pjotr, spinazie is toch groen?
Ik moet hier nu training94 ingeven. Ah ja, in '94 liep ik een scherpe tijd 100 meter achter de feiten aanlopen. /_°
Je hebt overigens gelijk: in België wordt er toch raar gekeken naar deze discussie en hetstandpunt van het voedingscentrum.
Overdrijven we niet een beetje?
Hoeveel van deze Kombino moet je verorberen om de beoogde kanker te krijgen? Hoe groot is de kans dat dit gevaar andere kansen op ongeneeslijke ziekten overtreft?
En welke combinaties van voedsel zullen deze gevaren vergroten?
Off topic. Vrijdaghumor op woensdag. Moest vandaag maandverband kopen voor mijn vrouw. Moet nu 'always83' intypen om deze reactie te kunnen plaatsen.