Gezonder kiezen op basis van wat jíj belangrijk vindt? Je hoeft geen kleine lettertjes meer op het etiket te ontcijferen en kunt in één oogopslag zien wat een gezondere keuze is. Zo vind je eenvoudig jouw gezonde match.

Zo kondigt het voedingscentrum vandaag de gratis app 'Kies Ik Gezond?' aan. Het plan voor de opvolger van het Vinkje ligt er al meer dan een jaar. Op 4 oktober 2016 kondigde toenmalig minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport Edith Schippers in een brief aan de Tweede Kamer de app aan nadat ze besloot een streep door Vinkje te halen. Meteen was er gedoe over de nieuwe app, want bestond er niet al zoiets?

Op de redactie testen we de app vanmorgen meteen even uit. Installeren gaat vrij gemakkelijk. Sommige iPhone-gebruikers zouden problemen ondervinden met de app, maar op de redactie werkt de app meteen op zowel een Android-telefoon als een iPhone. Wat ons opvalt is dat het scannen van producten en het laden van de informatie soms lang duurt, tussen de 10 tot 45 seconden. Dat verdient nog wat aandacht, want in de supermarkt zouden we allang afgehaakt zijn.

Screenshots 'Kies Ik Bewust?'-app

Wie dat wil, kan zelf extra aandachtspunten aangeven: energie, koolhydraten, suikers, vezels, eiwitten, vetten, verzadigd vet en/of zout. Ook kun je zien of een product in de Schijf van Vijf past. Als het product niet in de schijf past, geeft de app een alternatief. Bij een Potje moes van de AH, krijg je dan een recept om zelf appelmoes te maken. Ook kun je drie verschillende producten met elkaar vergelijken.
Kies Ik Gezond app Vergelijker

Volgens het Voedingscentrum is 80% van alle supermarktartikelen terug te vinden in de app. Lidl producten herkent de app nog niet, zo ondervonden wij ook zelf. Van Aldi is het overzicht ook nog beperkt, schrijft de NOS.

'Revolutie in de supermarkt'
“De app maakt etiketten lezen veel makkelijker en leuker”, zegt Wieke van der Vossen van het Voedingscentrum. “We hopen een revolutie in de supermarkt te ontketenen; het zou fantastisch zijn als met deze app veel meer mensen het etiket gaan gebruiken. Onderzoek laat namelijk zien dat het lezen van etiketten kan bijdragen aan een gezonder eetpatroon. En waar wij natuurlijk heel blij mee zijn, is dat je met de app gelijk kunt zien of een product een gezonde keuze is volgens de Schijf van Vijf.“

Ook staatssecretaris Paul Blokhuis (VWS) is enthousiast. “De nieuwe app van het Voedingscentrum is een prachtige aanwinst voor iedereen die gezonder wil eten. In de supermarkt of aan de ontbijttafel kun je met je mobiel heel snel en simpel zien of een product de juiste keuze is voor jou en de mensen om je heen. Gezonde keuzes maken komt daarmee voor iedereen weer een stapje dichterbij.”

De naamgeving van de app is subtiel. De door de levensmiddelenindustrie ontwikkelde voorganger van Vinkje heette Ik Kies Bewust. Nu is er dus Kies Ik Gezond? Laat ons hier even horen of het appje in de praktijk bevalt.Update: na publicatie van bovenstaande tekst reageerde het Voedingscentrum op de traagheid van de app:


Dit artikel afdrukken