“Ons idee is 1-op-1 overgenomen door het Voedingscentrum”, zei Marcel van Schriek, oprichter van QuadroVision in VMT. “In 2016 presenteerde ik onze app aan het Voedingscentrum, maar toen hadden ze geen interesse.”
Er zijn inderdaad al andere apps, maar die zijn niet zo veelzijdig als de EtiketWijzerVolgens het Voedingscentrum verschillen de apps wel degelijk van elkaar. Op de website van GS1 Nederland - een organisatie gericht op het ontwerp en de invoering van standaarden op het gebied van elektronische communicatie tussen bedrijven - zei Gerda Feunekes, directeur van het Voedingscentrum, hierover: “Er zijn inderdaad al andere apps, maar die zijn niet zo veelzijdig als de EtiketWijzer.”
Jasper de Vries, woordvoerder bij het Voedingscentrum legt ons uit: “De opdracht van het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport is het maken van een app waarmee consumenten producten kunnen vergelijken. Hierdoor worden ze geholpen met het maken van een gezondere keuzes. De FoodSciffer-app is daar niet op gericht. Daarnaast is het belangrijk dat het helpen in de gezonde keuzen gebeurt op basis van in Nederland geldende richtlijnen, dus richtlijnen van de Gezondheidsraad en die van de Schijf van Vijf. De FoodSciffer doet dat volgens ons niet.”
Op basis van de omschrijving van de app, concludeer ik dat onze app het gevraagde doet, zelfs nog meerWaarom maakte Van Schriek zijn app? “Het idee voor de FoodSciffer ontstond door mijn nichtje die een aantal voedselallergieën heeft. Ik wilde voor haar inzichtelijk maken wat zij nog wel mocht en kon eten.” Van Schriek vindt dat zijn app voldoet aan de wensen van het ministerie: “Ik heb de EtiketWijzer nog niet gezien, maar wel de opdracht van VWS aan het Voedingscentrum. Op basis van de omschrijving van de app, concludeer ik dat onze app het gevraagde doet, zelfs nog meer. We gaan inderdaad niet zo ver dat we zeggen wat wel en wat niet gezond is. Gezondheid is namelijk niet voor iedereen hetzelfde. In onze app kan je juist je eigen voorkeuren en dieetwensen aangeven, zoals zonder geur- en kleurstoffen, glutenvrij of vegetarisch. Op basis daarvan kan je dus producten kiezen die passen binnen jouw voedingsprofiel. Vanzelfsprekend kunnen we de Schijf van Vijf als voedingsvoorkeur in de app opnemen, maar uit onze recente enquête bleek dat daaraan geen behoefte aan was."
Voedingscentrum had benodigde structuur
Als de app van Van Schriek voldoet aan de wensen van VWS, waarom bouwt dan het Voedingscentrum de app? De Vries zegt hierover: “Het Voedingscentrum werkt samen met het RIVM sinds 2008 aan een gezamenlijke databank, de Levensmiddelendatabank. Deze bevat gegevens van merkartikelen. Bij de introductie van de Schijf van Vijf in 2016 hebben we de Levensmiddelendatabank aangepast zodat alle producten op de juiste manier ingedeeld konden worden. De structuur was dus al aanwezig bij het Voedingscentrum om deze vraag van VWS te kunnen beantwoorden.”
Transparantie als uitdaging
Apps als de EtiketWijzer en de FoodSciffer hebben gestructureerde productdata van fabrikanten nodig om betrouwbaar te kunnen werken. Hier ligt een uitdaging volgens Van Schriek: “Data zijn op dit moment onvoldoende gestructureerd en uniform. Producenten gebruiken bijvoorbeeld niet altijd dezelfde term voor hetzelfde ingrediënt. Daarnaast heb ik begrepen dat producenten niet willen dat producten met elkaar vergeleken worden in bijvoorbeeld een app. Het ministerie zet hen onder druk om dit wel mogelijk te maken.”
We zien wel dat de hoeveelheid bedrijven die data willen delen toeneemtVolgens Van Schriek zien nog veel fabrikanten transparantie als een bedreiging. “Ik denk dat hier juist een kans ligt. De consument vraagt erom en producenten kunnen zich ermee onderscheiden.” Nicole Kleuskens, directeur bij PS in Foodservice – ze borgen namens producenten productinfo van meer dan 200.000 producten en delen deze met onder andere het Voedingscentrum en Foodsciffer –, ziet dat hierin verandering komt: “Het is niet dat vergelijken van producten niet mag, producenten vinden het eng. We zien wel dat de hoeveelheid bedrijven die data willen delen toeneemt. Zij zien als toegevoegde waarde dat transparantie hun productverhaal onderbouwt, de prijs helpt te verklaren en aansluit bij de trend dat mensen willen weten wat er in hun voeding zit.”
Van Schriek zegt ons te denken dat het Voedingscentrum er met zijn ideeën vandoor gaat. Terwijl het Voedingscentrum vindt dat het de beste partij is om deze app te maken en dat hun app de meest veelzijdige is.
Oplossing? Zet twee apps op je telefoon, dan doe je nog beter boodschappen.
Op 5 januari krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Nicole #4 :
Sorry dat ik wat laat reageer, maar ik heb pas nu door dat deze draad verder ging.
Op zich is dit een lovend initiatief. Maar na wat grasduinen is het voor geregeld gebruik voor mij niet echt interessant. Het is mij te vrijblijvend. Producenten etc. kunnen kiezen om hun product(en) in te vullen of niet. En zijn ook verantwoordelijk voor die eigen invulling.
Bovendien werkt de zoekmachine (nog) niet helemaal naar behoren.
Keuzemenu: Van ‘1 de Beste’ wordt alleen 1 'sandwich salade’ vermeld, terwijl bij ‘1 DE BESTE’ 2x een wokmix vermeld staat.
Toen ik ‘1 de beste’ in de zoekbalk zelf invoerde, kreeg ik een 'oeps-merking' ;-)
Later klikte ik op het (ontstane) filter ‘1 de beste’ en die vermeldt dan wel het e.e.a. aan producten.
Nogmaals, (nog) niet bruikbaar voor mij.
Allen#
“Super transparant voor al hun klanten! “, schrijft met goede bedoeling Nicole, en voegt daar aan toe “Mooi toch ?”,
en ik lees bij Pieter:
“ stimulate healthy behaviour of consumers via interactive product information”.
Er wordt veel te weinig onderzoek gedaan naar de meest gevaarlijke turbo-versneller van onze economie: het grootschalig creëren van digitale/internet-afhankelijkheid van de bevolking.
Duizenden jaren lang, tot voor 2, 3 decennia, kochten mensen wat ze nodig hadden, en ze wisten absoluut wat ze kochten en waarom.
Of de gemiddelde consument lijdt aan een nog niet ontdekt virus van hersenverweking, of de manipulatie van internet is dermate groot en dominant, dat het zelf keuzes maken efficiënt om zeep werd geholpen, en je zonder sturing ( en “stimulating healthy behaviour”) door producent en een breed scala van adviserende gezondheidsorganisaties en participerende groepen foodstickerplakkers, jezelf niet meer kunt voeden.
Bijna niet màg..., want nog niet gesproken of het ethisch ‘fout’ en ‘goed’ van duurzame, biologische en diervriendelijkheid-aspecten van die keuzen.
En dat allemaal onder mom om consumenten ‘helpen te kiezen’.
Ik zou graag eens horen, waarom ik een app nodig heb om op verantwoorde wijze voeding tot me te nemen, en waarom ik geacht wordt als volwassen mens, en met mij nog miljarden wereldburgers, dat niet zelfstandig te kunnen of mogen bepalen.
Te veel en te divers aanbod ?
Dan moeten we dat als de donder terug brengen.
Goed voor het milieu…
Hoi Dick,
Ja, inderdaad wij zijn een private onderneming. De producent betaalt een vergoeding om zijn producten te borgen. Een vergoeding per product, dus kleine producenten betalen aanzienlijk minder dan iemand met 1000 producten.
Wij delen de informatie namens deze producenten met groothandels, professionele ondernemers (horeca, catering, zorg, ziekenhuizen etc.).
Ook consumentenapp's zoals Voedingscentrum of FoodSciffer ontvangen via PS actuele informatie.
Voor de producent is het belangrijk dat de markt (in brede zin) over actuele informatie beschikt. Daarom maken ze de info graag via PS beschikbaar, anders zouden ze zelf heel veel partijen apart van info moeten voorzien. Via PS besparen ze zichzelf veel werk en het is service voor de klant (gemakkelijk toegang tot actuele informatie).
Ook gebruiken steeds meer producenten de informatie uit PS (alle info staat dan actueel op 1 plek), om zelf te tonen op hun eigen website. Zo laten ze ook via hun eigen website hun assortiment zien en zijn ze transparant over de inhoudelijke informatie. Kijk maar eens hoe Vergeer Kaas informatie op zijn website laat zien. De foto en de info komt allemaal uit PS. Ideaal voor Vergeer. Super transparant voor al hun klanten!
Mooi toch!
Hoi Arnold,
Wie zijn voor ons 'Producenten'.
Dit kan zowel de boer/tuinder zijn die een enkelvoudig product op de markt brengt. Want juist hier is bijv. herkomst, wijze teelt, bestrijdingsmiddelen belangrijk. Helaas is deze groep nog ondervertegenwoordigd.
Binnen de AGF zijn producten nog veel 'merkloos' en kennen geen directe eigenaar.
Het hebben van een 'eigenaar' is voor ons wel een basiskenmerk.
Want de 'eigenaar' is verantwoordelijk voor de informatie.
De informatiebehoefte van meervoudige producten (meerdere ingrediënten) vragen vanuit de wetgeving om een verplichte declaratie (voedingswaarde, allergenen etc). Dan heb je ook altijd een eigenaar, iemand die verpakt.
Dit soort producten zijn voornamelijk terug te vinden in het Foodbook[url=http://foodbook.psinfoodservice.nl/prod/dc]. Een van de filteropties is ook 'merken'.
Nicole, dank. Duidelijk antwoord.
Sta me toe ook de rest zo helder te krijgen:
- jullie database is een privaat initiatief?
- jullie leveren die data ook aan het Voedingscentrum?