Het eten van alle soorten vlees vergroot de kans op een hartziekte met 4 à 7%. Dat is de uitkomst van een groot onderzoek dat op 3 februari werd gepubliceerd in Jama Internal Medicine. De onderzoekers van universiteiten in New York en Chicago baseren zich op 30.000 patiëntgegevens van observationele studies.
Hoewel in die studies geen causaal verband gelegd werd tussen vleeseten en hartlijden, zijn de onderzoekers stellig en zeggen dat hun data van de best mogelijke kwaliteit zijn. Het risico lijkt gering, maar omdat hart- en vaatziekten nog altijd doodsoorzaak nummer 1 zijn in de Verenigde Staten (na ouderdom), is het niettemin aanbevolen de vleesconsumptie te beperken.

Met de publicatie van dit onderzoek reageren de wetenschappers uitdrukkelijk op de rel die is ontstaan na de publicatie eind vorig jaar van een Canadees onderzoek, dat het risico voor de gezondheid van vleeseten relativeerde. De nadelen zouden zo klein zijn, dat het overbodig is de bevolking af te raden vlees te eten. Dat onderzoek kreeg veel kritiek vanwege het gebruik van een verkeerde rekenmethode en vanwege de banden van de hoofdauteur met de vleesindustrie.

Van alle soorten vlees is kip het minst schadelijk. Vis, zo blijkt ook uit het nieuwe onderzoek, is juist goed voor het hart. Een ander Amerikaans onderzoeksteam rapporteert dat voedsel dat rijk is aan zwavelhoudende aminozuren, met name methionine en cysteïne, bijdraagt aan het risico op hart- en vaatziekte. Zwavelhoudende aminozuren zijn bestanddelen van eiwitten die voorkomen in vlees, zuivel, noten en soja. Volgens de onderzoekers krijgen Amerikanen 2,5 keer zoveel van deze aminozuren binnen dan nodig is. Matig de vleesconsumptie, is de aanbeveling van beide nieuwe studies.
JAMA - Associations of Meat, Poultry, or Fish Intake With Incident CVD and Mortality
  • Deel
Druk af