Het eten van alle soorten vlees vergroot de kans op een hartziekte met 4 à 7%. Dat is de uitkomst van een groot onderzoek dat op 3 februari werd gepubliceerd in Jama Internal Medicine. De onderzoekers van universiteiten in New York en Chicago baseren zich op 30.000 patiëntgegevens van observationele studies.
Hoewel in die studies geen causaal verband gelegd werd tussen vleeseten en hartlijden, zijn de onderzoekers stellig en zeggen dat hun data van de best mogelijke kwaliteit zijn. Het risico lijkt gering, maar omdat hart- en vaatziekten nog altijd doodsoorzaak nummer 1 zijn in de Verenigde Staten (na ouderdom), is het niettemin aanbevolen de vleesconsumptie te beperken.
Met de publicatie van dit onderzoek reageren de wetenschappers uitdrukkelijk op de rel die is ontstaan na de publicatie eind vorig jaar van een Canadees onderzoek, dat het risico voor de gezondheid van vleeseten relativeerde. De nadelen zouden zo klein zijn, dat het overbodig is de bevolking af te raden vlees te eten. Dat onderzoek kreeg veel kritiek vanwege het gebruik van een verkeerde rekenmethode en vanwege de banden van de hoofdauteur met de vleesindustrie.
Van alle soorten vlees is kip het minst schadelijk. Vis, zo blijkt ook uit het nieuwe onderzoek, is juist goed voor het hart. Een ander Amerikaans onderzoeksteam rapporteert dat voedsel dat rijk is aan zwavelhoudende aminozuren, met name methionine en cysteïne, bijdraagt aan het risico op hart- en vaatziekte. Zwavelhoudende aminozuren zijn bestanddelen van eiwitten die voorkomen in vlees, zuivel, noten en soja. Volgens de onderzoekers krijgen Amerikanen 2,5 keer zoveel van deze aminozuren binnen dan nodig is. Matig de vleesconsumptie, is de aanbeveling van beide nieuwe studies.
JAMA - Associations of Meat, Poultry, or Fish Intake With Incident CVD and Mortality
Hoewel in die studies geen causaal verband gelegd werd tussen vleeseten en hartlijden, zijn de onderzoekers stellig en zeggen dat hun data van de best mogelijke kwaliteit zijn. Het risico lijkt gering, maar omdat hart- en vaatziekten nog altijd doodsoorzaak nummer 1 zijn in de Verenigde Staten (na ouderdom), is het niettemin aanbevolen de vleesconsumptie te beperken.
Met de publicatie van dit onderzoek reageren de wetenschappers uitdrukkelijk op de rel die is ontstaan na de publicatie eind vorig jaar van een Canadees onderzoek, dat het risico voor de gezondheid van vleeseten relativeerde. De nadelen zouden zo klein zijn, dat het overbodig is de bevolking af te raden vlees te eten. Dat onderzoek kreeg veel kritiek vanwege het gebruik van een verkeerde rekenmethode en vanwege de banden van de hoofdauteur met de vleesindustrie.
Van alle soorten vlees is kip het minst schadelijk. Vis, zo blijkt ook uit het nieuwe onderzoek, is juist goed voor het hart. Een ander Amerikaans onderzoeksteam rapporteert dat voedsel dat rijk is aan zwavelhoudende aminozuren, met name methionine en cysteïne, bijdraagt aan het risico op hart- en vaatziekte. Zwavelhoudende aminozuren zijn bestanddelen van eiwitten die voorkomen in vlees, zuivel, noten en soja. Volgens de onderzoekers krijgen Amerikanen 2,5 keer zoveel van deze aminozuren binnen dan nodig is. Matig de vleesconsumptie, is de aanbeveling van beide nieuwe studies.
Terugdringen van het aantal kankerpatiënten of verkeersslachtoffers vergroot de kans op een hartziekte ook.
Gaan we de discussie wel geen hoeveel en welk vlees nu bij ieder nieuw onderzoek weer aanvliegen?
Eén van de lastige dingen bij dit soort onderzoek lijkt mij: naar welke factoren kijk je wel en naar welke niet? Hoe trek je die factoren uit elkaar? Nog even los van de vraag hoe zuiver je hebt gemeten?
Een voorbeeld i.v.m. vlees: vaak wordt vlees gebakken/gebraden in vet. Tegenwoordig vaak in plantaardig vet: zonnebloemolie, raapzaadolie, al dan niet vermomd als margarine, "Bak en Braad" of Becel. In de VS gebruiken ze veel soja olie en canola (raapzaad). Je raadt al waar het heen gaat: zouden die plantaardige oliën wel goed zijn voor je?
Volgens dit artikel dragen plantaardige vetten in zeer belangrijke mate bij aan hart-en vaatziekten. Met heel veel verwijzingen.
"In summary, numerous lines of evidence show that the omega-6 polyunsaturated fat linoleic acid promotes oxidative stress, oxidised LDL, chronic low-grade inflammation and atherosclerosis, and is likely a major dietary culprit for causing CHD, especially when consumed in the form of industrial seed oils commonly referred to as ‘vegetable oils’".
Dus....: "Becel slecht voor hart-en bloedvaten"? Of: "Geef vlees maar weer de schuld"?
Jammer dat epidemiologie geen secure en bescheiden wetenschap is gebleven, zo begon het, maar een wereldkermisattractie is geworden.
Als ergens het perpetuum mobile een kans maakt, dan is het in de voedingswetenschap. Welles/nietes > welles/nietes > en zo voort..
Nu alleen nog een energiekoppeling maken.
Met dit soort onderzoeken bereiken ze vooral dat consumenten het vertrouwen in 'wetenschappers' verliezen.