Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) onderzocht via vragenlijsten en eetdagboeken de voedingspatronen van 1.279 kinderen tussen de 2 en 6 jaar. Het instituut wilde weten of kinderen voldoende voedingstoffen binnenkrijgen als ze vlees en zuivel geheel of gedeeltelijk uit hun menu weglaten.

Plantaardig is duurzamer
Omdat plantaardige voeding een lagere milieu-impact heeft, is een verschuiving in ons consumptiepatroon van dierlijke naar meer plantaardige voeding aan te raden. Het vervangen van zuivel en vlees door fruit, groente en granen heeft ook gezondheidsvoordelen. Volgens gangbare medische kennis verlaagt een plantaardig menu het risico op hart- en vaatziekten en verschillende vormen van kanker. Dat is het gevolg van een lagere inname van verzadigd vet en een hogere van vezelrijk voedsel.

Niettemin zijn vlees en zuivel echter belangrijke leveranciers van essentiële vitamines en mineralen als calcium, ijzer, zink, riboflavine (vitamine B2) en vitamine B12. Het weglaten van dierlijke producten zou bij kinderen in de groei mogelijk problemen kunnen opleveren.

Tekorten aan B1, B12 en zink
Bij een vermindering met 30% van de zuivel- en vleesconsumptie neemt de milieubelasting met 20% af, zegt het RIVM. De kinderen die op dat niveau van consumptie werden getest, kregen 9% minder verzadigd vet binnen en 8% meer vezels. De hoeveelheden macro- en micronutriënten voldeden aan de Nederlandse richtlijnen.

Volledig weglaten van dierlijke producten uit de voeding zorgde voor een afname van de milieubelasting met 60%. De geconsumeerde hoeveelheid verzadigd vet name in die groep met 26% af. Hun vezelinname groeide met 29%. De kinderen bleken niet enthousiast over vleesvervangers. Alternatieven voor worst en kaas als broodbeleg zoals pindakaas en hazelnootpasta vormden daarentegen geen enkel probleem. Bij dit plantaardige voedingspatroon ontstond wel een tekort aan vitamine B1, B12 en zink.

Volgens de auteurs is de beschikbaarheid van voldoende nutriënten in de dagelijkse voeding essentieel voor een gezonde groei van kinderen. Aangezien 96% van de kinderen vlees en zuivel blijkt te eten, noemen de onderzoekers minderen, maar niet volledig vervangen van de vlees- en zuivelconsumptie het meest realistische scenario voor een gezonde duurzame voeding.

Het onderzoek verscheen in Public Health Nutrition.

Fotocredits: 'First crop of snap peas', Ruth Hartnup.
Dit artikel afdrukken