Waar het in Nederland vreselijk moeilijk blijkt schoolkinderen te laten meegenieten van de Europese regelingen voor schoolfruit, blijkt dat in Vlaanderen juist uitstekend te verlopen. Vilt meldt dat het Vlaamse schoolfruitprogramma, onder de naam Tutti Frutti, inmiddels al tien jaar draait. Daarmee krijgen 1.250 Vlaamse scholen en meer dan 240.000 leerlingen op school gezonde groenten en fruit verstrekt.

Uitbreiding regeling leidt tot meer fruit voor meer kinderen
Vorig jaar breidde de EU de bestaande schoolfruitregeling uit van 90 naar 150 miljoen euro. De Vlaamse ministers Joke Schauvliege (landbouw) en Jo Vandeurzen (Volksgezondheid) wisten daaruit een bedrag van 520.000 euro aan extra middelen te verwerven. Dit geld zal worden gebruikt om ook schoolfruit ter beschikking te stellen in het buitengewoon secundair onderwijs (BuSO). "De schoolfruitactie wil op een positieve manier het eetgedrag van kinderen en jongeren beïnvloeden en de aandacht van de scholen voor gezonde voeding versterken", aldus de ministers op Vilt.

In Nederland krijgen dit jaar, dankzij het schoolfruitinitiatief van Lidl, 100.000 kinderen schoolfruit verstrekt. Nog steeds blijven 150.000 kinderen verstoken van een middel dat bewezen heeft bij te dragen aan een gezonder eetgedrag van kinderen.

Fotocredits: www.fruit-op-school.be
Dit artikel afdrukken