Door een rammelende regeling rond Schoolfruit is er op dit moment op Nederlandse scholen geen door de EU en de Nederlandse regering gesponsord schoolfruit verkrijgbaar.

Gisteren werd bekend dat een volledig privaat initiatief om dit geharrewar heen, een klein aantal scholen belevert. Dat wordt mogelijk gemaakt via de sponsoring van bedrijven. Het lovenswaardige initiatief zal zich echter slechts traag kunnen ontwikkelen omdat het geen gebruik maakt van overheidsregelingen.

'Europese partij'
Zojuist werd ook bekend dat er weer schot zit in de hervatting van leveringen door de oorspronkelijke schoolfruitleveranciers. In een mail aan scholen in Nederland kondigt Schoolfruit.nu aan dat het met 'een Europese partij en landelijke partners' toch mogelijkheden ziet om te voorkomen dat 350.000 Nederlandse kinderen het hele jaar van schoolfruit verstoken blijven.

De tekst van de mail luidt:

Momenteel werken wij samen met een Europese partij en landelijke partners om een alternatief te lanceren wat de cofinanciering (grootste problematiek EU-verordening) oplost. Vandaag is een onderzoeksfase afgerond. De conclusie van deze fase is, dat er mogelijkheden zijn om het EU schoolfruit door te laten gaan zonder dat een school of schoolfruitleverancier achteraf 'het kind van de rekening' wordt. Volgende week ontvangt u weer een Schoolfruit.nu nieuwsbrief met daar in de laatste ontwikkelingen.

Aangezien alle praktische voorbereidingen door Schoolfruit.nu getroffen zijn op het gebied van inkoop, organisatie en distributie kunnen wij starten met de leveringen op maandag, 5 of 12 januari 2015, na de kerstvakantie. Hopelijk neemt het ministerie van Economische Zaken in de komende weken contact op om dit mogelijk te maken.


Fotocredits: help ons schoolfruit, De Mienskip
Dit artikel afdrukken