MSC ligt al een poosje onder vuur bij natuurbeschermingsorganisaties, wetenschappers en de visindustrie, schrijft SeaFoodSource. In januari schreef een groep van 60 organisaties zelfs een open brief aan MSC, omdat ze kanttekeningen plaatsen bij de onafhankelijkheid van de certificering in de commerciële visserijwereld, als er aan de certificering een fee verbonden blijkt. Het Wereldnatuurfonds (WNF), dat 20 jaar geleden mee aan de wieg van MSC stond, had in 2016 ook al vergelijkbare kritiek, maar trok dat in gezamenlijk overleg weer in omdat het 'een intern document' betrof.
In januari van dit jaar spoorde het WNF MSC expliciet aan tot aanscherpingen van de regels en handhaving. En deze week publiceerde de NGO Changing Markets Foundation een rapport waarin het claimt dat de aanpak van MSC én andere duurzaamheidscertificeerders fundamenteel moet veranderen, omdat ze eerder negatief dan positief bijdragen aan een duurzamere wereld, schrijft Greenbiz.
Consumentenvertrouwen
Een dikke driekwart van de consumentenmarkt (78%) zal minder MSC gaan kopen, als zou blijken dat de certificeerder de hand licht met de uitgedragen standaarden. Dat zou blijken uit een onderzoek onder 5.574 consumenten in Frankrijk, Duitsland, Zwitserland en Groot-Brittannië. Vooral de bijvangst van bedreigde soorten, het opzettelijk insluiten van dolfijnen, haaienvin-visserij en het beschadigen van de habitat liggen consumenten zwaar op de maag. Volgens hen zou een MSC-gecertificeerde visserij zich daar verre van moeten houden.
Ook blijkt dat driekwart van de ondervraagde consumenten moeite heeft met de onafhankelijkheid van de certificering, als de betreffende visserij betaalt voor de certificering. Gecertificeerde visserijen zouden ook al hun bijvangst onafhankelijk moeten registreren en hun gegevens aan NGO's en wetenschappers ter beschikking stellen.
'Geen loze beloftes'
MSC belooft beterschap. Maar daar is wel een beetje tijd voor nodig. "Veranderingen in de normen en processen van MSC kunnen niet plaatsvinden zonder alle belanghebbenden de kans te geven betrokken te raken, waaronder de visserij, deelnemende overheden en NGO's", klonk het in maart in een verklaring. "MSC blijft een onafhankelijke en onpartijdige entiteit die gebruik maakt van een objectieve, wetenschappelijke benadering van de beoordeling van visserijen, waarbij onafhankelijke deskundige auditors beoordelingen uitvoeren volgens de MSC-standaard".
In augustus van dit jaar moet er een nieuw beoordelingsproces liggen, aldus MSC. Dat mogen straks geen loze beloftes blijken, zegt Ulrich Karlowski van de Deutsche Stiftung Meeresschutz/DSM, "zonder een snelle en uitgebreide verbetering van de MSC-standaarden zal het publiek in de belangrijkste Europese markten het vertrouwen in MSC verliezen, waardoor MSC onherroepelijk zijn geloofwaardigheid onder consumenten verliest en daarmee zijn eigen toekomst en die van de oceanen op het spel zet."
Op 31 oktober krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
>> Een dikke driekwart van de consumentenmarkt (78%) zal minder MSC gaan kopen, als zou blijken dat de certificeerder de hand licht met de uitgedragen standaarden. <<
Wat is het alternatief voor die consumenten?
In het bericht staat dat burgers het bedenkelijk vinden dat MSC betaald wordt door visserij die het MSC-keur krijgt. Het is gewoon te koop. Dat is bedenkelijk en is het altijd, vanaf het begin geweest.
Een andere partij, de gezamenlijke Europese detailhandelaren, gingen het keur op vis eisen en chanteerden er aldus de vishandel mee.
De opvatting onder burgers en journalisten die meer dan gemiddeld in vis en visserij zijn geïnteresseerd, is dat het keurmerk bewerkstelligt dat er milieufatsoenlijker gevist wordt. Een misverstand. Het is eerder andersom. Vis je al fatsoenlijk, dan kun je er tegen betaling ook een keurmerk bij krijgen.
Voorbeeld? Haring.
Ik vertel niks nieuws hoor.
Aanvulling: Kan iemand ergens vinden, of uit de school klappen, hoeveel de Noordatlantische haringvisserij aan het MSC-kantoor betaalt per jaar?
En die van visserij op makreel?