Visvangswijzer Greenpeace
Greenpeace voegt met zijn visvangstwijzer een nieuwe dimensie toe aan het begrip 'duurzame vis'. De natuurbeschermingsorganisatie komt in het geweer tegen wat ze de 'destructieve vismethoden' noemt waarmee de Nederlandse visserij de Noordzee 'leegvist'.
In het recent gepubliceerde Schol in de Noordzee laten hoogleraar en visserijbioloog Adriaan Bijnsdorp en bioloog en managementcoach Roelke Posthumus zien dat het goed gaat met de schol in de Noordzee. Greenpeace erkent dat. Het Europese visserijbeleid helpt een aantal vissoorten goed in stand te blijven. Maar andere soorten, zoals de zeebaars en tarbot, staan volgens natuurbeschermers juist onder druk omdat een belangrijk deel van de populatie als bijvangst wordt weggevangen. Een aantal 'bijvangstsoorten' zou daardoor nauwelijks meer voorhanden zijn voor kleinschalige vissers die via lijnvisserij 'duurzaam', dat wil zeggen heel gericht, op alleen die soorten willen vissen. Sinds 2010 zou de populatie van de zeebaars in de Noordzee met 60% zijn teruggelopen. 'Bijvangst nekt zeebaars', kopt Trouw naar aanleiding van de berichtgeving van Greenpeace.
Wetenschappers voorspellen dat duurzaam visbeheer een stijging van 300 procent of meer kan betekenenGreenpeace wil met de nieuwe viswijzer laten zien welke Noordzeevissoorten bedreigd worden door een gebrek aan gerichte vangstmethoden. De organisatie pleit voor een consequent duurzaam beheer van de Noordzee, door een netwerk van beschermde gebieden en niet-schadelijke en selectieve visserij buiten die gebieden op gezonde visbestanden.
Duurzaam beheer vergroot visvangst
Duurzame bevissing 'loont' volgens natuurbeschermingsorganisatie Oceana. Bij een duurzaam beheer van de visbestanden zou de visvangst in Europese wateren met maar liefst 57% omhoog kunnen, noteert Knack. Op dit moment echter bevindt zich volgens de organisatie 85% van de Europese visvoorraad in een 'ongezonde staat'. Regels waaraan de EU zich heeft verbonden zouden massaal niet worden nagekomen, meldt Oceana. Wetenschappers voorspellen dat duurzaam visbeheer een stijging van 300 procent of meer kan betekenen voor de vangst van schelvis en kabeljauw in de Noordzee, een aantal soorten haring in de Keltische Zee en sardines in de Cantabrische Zee, concludeert Knack uit het rapport van Oceana.
Omdat voorspellingen nog geen werkelijkheden zijn, zijn vissers vooralsnog sceptisch over grote beloftesVisserijvoorman Pim Visser en marien ecoloog Han Lindeboom bespraken in Café Weltschmerz onlangs het wantrouwen dat de instelling van de zogeheten scholbox onder vissers heeft achtergelaten. Volgens wetenschappers zou de box - een beschermd gebied - de scholstand nadrukkelijk verbeteren. De resultaten waren echter juist negatief. Waarom het experiment zo is verlopen, is een vraag die nooit met zekerheid beantwoord kan worden omdat de loop van de natuur afhankelijk is van een veelheid aan factoren. Omdat voorspellingen nog geen werkelijkheden zijn, zijn vissers vooralsnog sceptisch over grote beloftes zoals de zojuist genoemde 300% grotere vangst míts ze maar anders gaan werken.
Een tongvisser kan niet vermijden dat hij af en toe tarbot vangtAanlandplicht
We weten tegenwoordig beter hoe visbestanden er voor staan door nieuwe, op duurzame vangst gericht regelgeving die de Europese Commissie (EC) in 2013 doorvoerde. Uitgangspunten zijn: weten hoe het met de visbestanden staat, overbevissing voorkomen door vangstquota zodat soorten zich kunnen herstellen én in stand houden van de visserij. De EC besloot als onderdeel van het duurzame visserijbeleid vanaf 1 januari 2019 een aanlandplicht door te voeren. Vanaf die datum moet alle vis, dus ook de vis die nu als bijvangst in de netten belandt, aan land gebracht worden.
De aanlandplicht is vissers een doorn in het oog. Deze zomer demonstreerden de Nederlandse vissers tegen de bijvangstregeling en de aanlandplicht. Als ze een vis aanlanden waar ze geen quotum voor hebben, dan riskeren ze een vangstverbod. In De Volkskrant zei Pim Visser van VisNed: "De vangst van één onbelangrijke vissoort kan de hele visserij smoren. Als tongvissers bijvoorbeeld iets te veel tarbot als bijvangst aan land brengen, méér dan hun tarbotquotum, kan om die reden de hele visvloot aan de kant worden gelegd. En een tongvisser kan niet vermijden dat hij af en toe tarbot vangt."
Greenpeace geeft in zijn visvangstwijzer aan dat de 'ongewenste bijvangst' vooral speelt bij de visserij op garnalen, wijting en tarbot. De organisatie ziet een oplossing in de overgang naar "meer selectieve visserij, waar ook bijvoorbeeld vangstmethodes als handlijn en fuiken een stevigere positie krijgen".
Culinaire duurzaamheid in België
In België, dat over een veel kleinere visserijvloot beschikt, bestaat een initiatief dat kiest voor een 'culinaire' oplossing voor het bijvangstprobleem. Knack sprak met de oprichters van North Sea Chefs. Deze non-profit organisatie zet onbekendere vissen letterlijk op de kaart. "We moeten leren eten wat de visser vangt", is hun motto. North Sea Chefs werkt daaraan met culinaire offensieven rondom de Vis van het Jaar (dit jaar de tongschar) en bewustwordingscampagnes over wat je allemaal met die onbekendere vissen voor heerlijks kunt doen. Wie uiteindelijk alles eet wat de visser aan land brengt, verspilt geen enkele kilo vis, lijkt deze culinaire oplossing te willen zeggen.
Als je weet dat 92% van het witvis-afval onbenut blijft, is deze manier van duurzame restverwerking zo gek nog nietRestverwerking vangst
Last but not least is er ook een verduurzamingsslag te maken met eenmaal gevangen en verwerkte vis, meldt Science Daily. Ieder jaar verdwijnt er 340.000 ton bijproducten van witvis in zee. In plaats van de koppen, graten, ingewanden en minder bruikbare delen na het fileren overboord te spoelen, kunnen deze onder toevoeging van enzymen tot een 'soep' gehydrolyseerd worden waaruit olie, aminozuren en eiwitten gewonnen kunnen worden.
Dat proces is de afgelopen 2 maanden voor het eerst uitgetest aan boord van een trawler van het Noorse bedrijf Nordic Wildfish. Anders Bjørnerem, R&D Director van Nordic Wildfish is razend enthousiast: "Dit is nog nooit eerder door iemand gedaan, en het is reuzespannend. We zijn al genomineerd voor de 2016 Innovation Prize van Teknisk ukeblad". Als je weet dat 92% van het witvis-afval onbenut blijft, is deze manier van duurzame restverwerking zo gek nog niet. Aangetekend moet worden dat het 'afval' door deze aanpak niet meer als vissenvoer kan dienen.
Het MSC-keurmerk voor de tonijnvangst in de Indische Oceaan kan bitter weinig en mogelijk zelfs helemaal geen garanties biedenGeen garanties
Stapje voor stapje lijken we vooruit te gaan naar duurzame visserij die natuurlijke oogst mogelijk moet maken tot in lengte van jaren. Hoe dat moet, is voorlopig een onderwerp van de nodige strijd. Precisie-visserij kost geld en vergt investeringen van vissers in een wereld die nog niet gewend is daar voor te betalen. Maar gelukkig hebben we MSC en ASC, denk je dan onwillekeurig. Helaas schrok het Wereld Natuur Fonds (WWF) begin vorige maand de markt op met een rapport waaruit blijkt dat het MSC-keurmerk voor de tonijnvangst in de Indische Oceaan bitter weinig en mogelijk zelfs helemaal geen garanties kan bieden voor de duurzaamheid van de vis die je bewust dacht te hebben gekocht. Het WWF maakt zich tevens zorgen over de implicaties van deze ontdekking voor de handhaving van de MSC-eisen in andere gevallen. Wie cynisch is, zou eruit kunnen concluderen dat het keurmerk een dure vorm van werkverschaffing is waarmee verkopers en consumenten zielerust, maar geen duurzame vis kopen. Gelukkig dus maar dat het WWF iets ondernam om de keizer in zijn naakte lijf te laten zien en probeert er als stakeholder van het MSC-keurmerk iets beter van te maken.
Op 2 oktober krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
SeaFoodSource besteedt uitgebreid aandacht aan de WWF-kritiek op het duurzaamheidskeurmerk MSC.
Volgens het WWF, dat 20 jaar geleden aan de wieg van MSC stond, is er sprake van conflicterende belangen. MSC brengt 0,5% van de wholesale value in rekening als 'licensing fee' bij de bedrijven die het logo voeren.
Er zijn inmiddels wereldwijd meer dan 23.000 producten met een MSC-label. Dat leverde de organisatie vorig jaar zo'n €13 miljoen op, 73% van de inkomsten. MSC zou bovendien de afgelopen jaren 'agressief' groei nastreven. "Dit wringt met de rol van MSC als een onafhankelijke en onpartijdige normbepalende organisatie" schreef het WWF.
MSC toonde zich hevig teleurgesteld over de kritiek, waarop het WWF liet weten dat het rapport een 'conceptversie van een intern document' was. "Like any working version of a draft document, this paper was not meant to be the official expression of WWF’s opinion, nor was it fair to characterize it as such". Dat neemt niet weg dat er zorgen bestaan bij de organisatie over de certificering van de tonijnvisserij in de Indische Oceaan, waarover WWF en MSC in gesprek blijven. "We remain committed to working alongside MSC to eliminate unsustainable and destructive fishing practices", citeert SeaFoodSource.
Iedere vis die wordt gevangen is pas duurzaam als die wordt vervangen.
Claresse is een merknaam van handelsonderneming Anova.
Het is een meerval, net als pangasius.
Nadeel van ASC keurmerk voor gekweekte vis is dat dit keurmerk slechts voor een klein aantal vissoorten beschikbaar is. ASC heeft voor 7 vissoorten een standaard ontwikkeld, dus alle kwekers van overige vissoorten kunnen het zeer goed doen, maar er is geen ASC certificering voor mogelijk. Als supermarkten ASC vragen, sluiten ze daarmee vele vissoorten uit. Ook voor Claresse, als duurzame vis aanbevolen door WNF en Stichting de Noordzee, is geen standaard beschikbaar, nu niet noch op korte termijn.
Vanuit consumentenoogpunt !
Duurzame vis. Ik heb nooit begrepen wat er precies mee bedoeld wordt.
Het schijnt iets te maken te hebben met vangstmethoden en locatie waar je in een aantal gevallen ook subsidie voor kunt krijgen. Misschien moeten vissers stiekem op visgronden gaan voeren waar je wel mag vissen, zoals karpervissers doen. Biologisch afval genoeg.
En wat te doen met vis die pas echt duurzaam biologisch genoemd wordt, als ze niet uit haar natuurlijke biotoop komt, maar uit grote kunststof bakken, gemaakt van polyester, pvc (= aardolie en zout > chloor) waar ze kunstmatig in leven worden gehouden ? Voor een betere wereld.
Een wereld die ook ‘duurzamer’ wordt als je bijvangst niet terug gooit voor de vissen en vogels, alhoewel je hier in een goed en verhelderend document leest, dat ook niet alle bijvangst moet worden aangeland, en in welke document je aan de problematiek kunt ruiken.
De bedoeling is dat visser uitsluitend vangt wat hij wil vangen en zelf daarvoor methoden ontwikkelt en uitprobeert, maar mij lijkt het een beetje op een zachte ecologische sanering van een unieke sector..
Vis behoort nu tot de duurste vleessoorten door het simpele feit dat van sommige vissen, die je koopt bij de visboer, bij het schoonmaken èn fileren al meer dan 50% (*) weggegooid wordt. Ik maak zelf uit principe alle vis, zonder uitzondering, zelf schoon.
Op mijn voorzichtige vraag aan de visboer (ze staan met 5 man in een groot kraam) wat het zou schelen qua prijs als mensen zelf vis zouden schoonmaken, zegt hij; “Ik hoop niet dat ze dat gaan doen; dan ben ik mijn baantje kwijt. Je hebt gelijk, als de loonkosten er af gaan dan staan we met de helft minder man op de markt en dat scheelt natuurlijk een hoop..”
Misschien is echt ‘duurzame’ vis, vis die je zelf verwerkt in de keuken. Ook qua consumeren. Het vel van veel vissen is gepaneerd gebakken als gekookt smaakvol, die ‘vieze’ kuit kun je meebakken en opeten; van veel vissen kun je de wangen(tjes) op eten; aan de kop zit vlees en b.v. van een verse kabeljauwkop (smaakvol draderig vlees) maak je de lekkerste vissalade; de kop van een forel moet er aan blijven en ook die wangetjes eet je op; van viskoppen (laat de straal van de kraan even hard door de bek en kieuwen gaan) trek je visbouillon als basis voor een saus of een vissoep. Je kunt ook het kookvocht van mossels daar voor gebruiken. Garnalenpellen blijft moeilijk voor de meeste consumenten, maar die even uitkoken met wat peper geeft een fantastische basis.
Duurzaam met vis of vlees omgaan, begint gewoon bij je thuis.
(*)
Ik zag een paar weken aan het kraam een dame een beetje verschrikt kijken toen ze een redelijk volle schaal met sliptongetjes gereduceerd zag tot een klein pakje zielige, slappe fileetjes, waar wij met z’n tweeën geen moeite zouden hebben.
Misschien dat Wouter promotie kan maken voor korting op ‘vuile’ vis.
Gewoon een extra duw op het knopje van de prijsprintende weegschaal.
Bam ! 15% korting. Moeten de visboer zelfs nog meer aan overhouden dan incl. arbeid voor schoonmaken.