Je kunt je overtollige kilo’s het beste bestrijden met een veganistisch dieet. Dat meldt The Guardian naar aanleiding van nieuw onderzoek.

Vegetarisme - veganisme
Het plantaardige menu kent twee varianten. De meest voorkomende vorm is het lacto-ovo vegetarisme, waarbij mensen vlees noch vis eten, maar wel zuivelproducten en eieren. In de volksmond noemen we zulke mensen ‘gewone' vegetariërs. Veganisten gaan een stap verder. Zij eten geen enkel product van dierlijke oorsprong.
Vegetarisme en veganisme zijn een overtuiging, geen manier om af te vallen. Een groep Taiwanese en Amerikaanse onderzoekers wilde weten of een plantaardig menu geschikt is om mensen van hun overtollige kilo's af te helpen.

Meta-analyse
Om het gewichtsverlies van verschillende diëten te vergelijken met een hoofdzakelijk plantaardig menu, voerden zij een meta-analyse uit op 12 gerandomiseerde onderzoeken met controlegroep. Het totaal aantal proefpersonen bedroeg 1151. De verschillende studies duurden tussen de 9 en 96 weken; de gemiddelde looptijd bedroeg 18 weken.

Eerste auteur Ru-Yi Huang claimt dat het de eerste studie is die plantaardige en ‘normale’ diëten vergelijkt op basis van verschillende onafhankelijke studies. De studie is gepubliceerd in het Journal of General Internal Medicine.

Vezels maken het verschil
Uit de analyse kwam een duidelijk verschil naar boven. Vooral het veganistische dieet laat een positief effect op gewichtsverlies zien. Veganisten verloren 2.52 kilo meer dan niet-vegetarische lijners. Mensen die vegetarisch eten, bleven steken op een positief verschil van 1.48 kilo.

Huang denkt het succes van plantaardige diëten zit in hun rijkdom aan vezels. Vegetarische en veganistische menu's bevatten naast meer groente en fruit, ook meer vezelrijke volkoren producten. Vezels zorgen voor een trage lediging van de maag en daarom voor een langer gevoel van verzadiging en uitstel van honger.

Fotocredits: Vegan Cuisine, Tony Webster
Dit artikel afdrukken