Hoewel hij zo z'n gedachten heeft bij Wakker Dier, maakt scheidend minister Cees Veerman vandaag een helder punt. Het preventief doden van miljoenen dieren vanwege de intensieve veehouderij kan niet meer.

Veerman kijkt terug op de dramatische varkenscrisis van '96/'97, toen bijna 9 miljoen dieren uit de stallen moesten verdwijnen. Wat het leven van een varken waard is kun je zelf uitrekenen. De aanpak kostte de overheid destijds € 1,4 miljard.

Op dit moment leven in ons land 11 miljoen varkens op 9.000 bedrijven. Dat zijn er gemiddeld een dikke 1200 per boer. Toch heel wat anders dan die gezellige boer met z'n petje die je je voorstelt met z'n 50 beestjes.

Voorkomen is dus beter dan genezen. Sinds het eind van de jaren '90 zijn de kosten per kilo varkensvlees gedaald als gevolg van toegenomen schaalvergroting. De medicijnkosten zijn echter toegenomen en hebben inmiddels tot Kamervragen geleid. We kunnen het dus nu nog efficienter. Alles heeft z‚n prijs. Zelfs het voorkomen van nutteloze dierenmoorden
Dit artikel afdrukken