Het TV programma RADAR wil een uitzending maken over de lage varkensprijzen. Die zorgden er in Bretagne voor dat boeren hun biggen loslieten in een supermarkt. Daar werken ze nog verder onder de kostprijs dan in Nederland.

Mensen moet meer betalen
In Nederland reageren de boeren heel anders. Ze willen niet meedoen aan het programma omdat ze vinden dat niet zij een prijsprobleem hebben, maar de super die 75% van het vlees in ons land verkoopt en de mensen die het kopen. Zij moeten gewoon meer betalen. Dat blijken tenminste alle grote varkensorganisaties van ons land te vinden. Op de website van LTO Nederland is dit nieuws als volgt geformuleerd:

Dit weekend is LTO varkenshouderij geconfronteerd met de vraag om mee te werken aan het programma Radar. Dit programma wil een item maken over de lage prijzen in de varkenshouderij. Ook NVV en varkens Vandaag zijn benaderd om mee te werken. In overleg is besloten om niet mee te werken. De focus bij het probleem van lage prijzen, kiloknallers en intensieve, efficiënte varkenshouderij ligt niet bij varkenshouders maar bij de consument. Het advies aan Radar is om de problematiek nu eens een keer van die kant te belichten en supermarkten en consumenten aan te spreken op hun verantwoordelijkheid.

Het einde van de boer als ondernemer
De varkensboeren wijzen dus de verantwoordelijkheid voor de lage prijzen af en vinden dat wij - consumenten - het maar op moeten lossen door de super te vertellen dat we er meer voor willen betalen. In een verklaring lichten LTO en de Nederlandse Varkenshouders Vakbond (NVV) dit standpunt nader toe. De facto komt het erop neer dat varkensboeren zichzelf met deze verklaring positioneren als maatschappelijk dienstverleners en niet langer als ondernemers. Dat zeggen ze in de verklaring nadrukkelijk: ‘Wij produceren wat de markt ons vraagt. Als de markt vraagt om andere concepten, om producten met onderscheidende kenmerken, dan zullen we die leveren, mits de consument de meerkosten betaalt. Zo simpel ligt het.'

Al je die uitspraak vertaalt naar bijvoorbeeld de automobielindustrie, dan zou Elon Musk van Tesla zeggen: "ik wil best een Model S gaan maken, maar dan wil ik wel eerst een contract dat de markt er X afneemt en zal blijven afnemen. Zo simpel is dat." Musk is die auto echter gaan maken omdat hij er een markt voor creëerde. Voor varkensvlees zien de Nederlandse boeren daar kennelijk geen kans meer toe.

Fotocredits: varkenskarbonades, Stuart Webster
Dit artikel afdrukken