Mensen moet meer betalen
In Nederland reageren de boeren heel anders. Ze willen niet meedoen aan het programma omdat ze vinden dat niet zij een prijsprobleem hebben, maar de super die 75% van het vlees in ons land verkoopt en de mensen die het kopen. Zij moeten gewoon meer betalen. Dat blijken tenminste alle grote varkensorganisaties van ons land te vinden. Op de website van LTO Nederland is dit nieuws als volgt geformuleerd:
Dit weekend is LTO varkenshouderij geconfronteerd met de vraag om mee te werken aan het programma Radar. Dit programma wil een item maken over de lage prijzen in de varkenshouderij. Ook NVV en varkens Vandaag zijn benaderd om mee te werken. In overleg is besloten om niet mee te werken. De focus bij het probleem van lage prijzen, kiloknallers en intensieve, efficiënte varkenshouderij ligt niet bij varkenshouders maar bij de consument. Het advies aan Radar is om de problematiek nu eens een keer van die kant te belichten en supermarkten en consumenten aan te spreken op hun verantwoordelijkheid.
Het einde van de boer als ondernemer
De varkensboeren wijzen dus de verantwoordelijkheid voor de lage prijzen af en vinden dat wij - consumenten - het maar op moeten lossen door de super te vertellen dat we er meer voor willen betalen. In een verklaring lichten LTO en de Nederlandse Varkenshouders Vakbond (NVV) dit standpunt nader toe. De facto komt het erop neer dat varkensboeren zichzelf met deze verklaring positioneren als maatschappelijk dienstverleners en niet langer als ondernemers. Dat zeggen ze in de verklaring nadrukkelijk: ‘Wij produceren wat de markt ons vraagt. Als de markt vraagt om andere concepten, om producten met onderscheidende kenmerken, dan zullen we die leveren, mits de consument de meerkosten betaalt. Zo simpel ligt het.'
Al je die uitspraak vertaalt naar bijvoorbeeld de automobielindustrie, dan zou Elon Musk van Tesla zeggen: "ik wil best een Model S gaan maken, maar dan wil ik wel eerst een contract dat de markt er X afneemt en zal blijven afnemen. Zo simpel is dat." Musk is die auto echter gaan maken omdat hij er een markt voor creëerde. Voor varkensvlees zien de Nederlandse boeren daar kennelijk geen kans meer toe.
Fotocredits: varkenskarbonades, Stuart Webster
Op 10 juni krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Dick, ik denk als je dieper doorvraagt dat de varkenshouderij graag wil produceren wat de markt vraagt. Hun reactie en antwoord is ook ingegeven door het feit dat het hier om Radar gaat. Ik lees er twee boodschappen in.
1. Ze hebben er geen trek in om bij Radar in de bankschroef terecht te komen. Dat kan niemand ze kwalijk nemen.
2. Dus verleggen ze het vraagstuk naar het einde van de waardeketen: "Wij produceren wat de markt ons vraagt. Als de markt vraagt om andere concepten, om producten met onderscheidende kenmerken, dan zullen we die leveren, mits de consument de meerkosten betaalt. Zo simpel ligt het".
We kennen voorbeelden te over van initiatieven in de Nederlandse varkenshouderij die bovenwettelijk zijn en er toch stevig staan.
Benchmark dat maar eens met de Europese varkenshouderij. Is het niet altijd het beste kindje van de klas dat de hooggespannen verwachtingen steeds weer moet overtreffen? Want waarom zouden we ons druk maken over degenen die toch altijd een onvoldoende halen. Daar verwachten we niets meer van.
dick, de laatste zin van Marc stelt dat de koper die meer accessoires bestelt ook meer 'af erf' moet betalen. Dat doet ie al. Het probleem zit er alleen in dat zo verrekt weinig kopers acessoires bestellen. Hoe groot is het marktaandeel van Tesla? En alleen middels subsidie/fiscaliteiten gaan mensen überhaupt electrisch rijden. Dus óf we bedenken iets Soviet-achtigs, of we leggen dwingende regels op om de sector sneller uit haar lijden te verlossen en gaan over tot de orde van P van de dag.
Marc, de vergelijking is gemener dan je denkt. Je laatste zin suggereert nl. Dat het wel vergelijkbaar gemaakt kan worden. LTO en NVV gooien nu juist de handdoek in de ring en zeggen dat het niet kan. Vlees wordt iets Soviet-achtigs.
Ik drijf het op de spits om helder te krijgen wat het standpunt betekent.
De overwegingen van de varkenshouders om niet mee te doen kan ik me goed voorstellen. Het zou mooi zijn als andere media dit nu oppakken en een platform bieden voor het brede verhaal met alle dilemma's en scherpe kantjes. De varkenshouderij verdient dat.
Die Tesla en varkensvleesproductie.... Een vergelijk dat verder uit elkaar ligt, krijg ik niet bedacht. Auto's zijn in tegenstelling tot voeding expressieve producten. Daar onderscheidt je je mee en geeft er een signaal mee af. Er zijn altijd mensen voor te vinden die het geld hebben liggen én spenderen om de show te stelen. Voeding heeft die breinpositie al lang niet meer en heeft daardoor een groot deel van zijn waarde verloren, juist ook omdat de P van prijs uit de marketingmix dominant is.
Als de maatschappij en markt dan een bovenwettelijke wishlist hebben voor de license to produce en consume van varkensvlees, is het dan raar dat de primaire producent daarvoor zijn kosten en marge betaald wil hebben? Want in tegenstelling tot die Tesla, kun je de batterij niet uit een maatwerkvarken halen als ie slachtrijp is en komt ie dus aan de haak te hangen. Tegen elke prijs.
Duurzaamheid versie x.0 is op maat produceren wat de markt wil tegen een verantwoorde prijs voor producent, handel en consument. En hoe meer accessoires de koper uit de folder bestelt, hoe hoger de "af-erf"-prijs. Iedereen snapt dat bij een auto. Nu voeding nog.
De vraag is wat voor een programma wil Radar eigenlijk maken? Ik denk dat het over meer gaat dan alleen lage prijzen. En pas als je dat weet dan kun je beoordelen of het verstandig is van de sector om hier niet aan mee te werken. Radar kan ook gewoon dit kopiëren:
http://www.canvas.be/programmas/panorama/43926bf3-43ee-47d4-8a29-c8e40888aa11
Volgens mij ook op foodlog uitgebreid besproken. En in dat geval neem ik aan dat de sector wel haar bijdrage had willen leveren.
Maar Radar zou ik ook gewoon negeren.