Deze ochtend wijst anders uit. Magere yoghurt vergroot de kans op astma bij kinderen, koppen de kranten. Elders op Foodlog wijst Wouter Klootwijk erop dat dit bericht klakkeloos is overgenomen op de sites van het AD, het Parool en de Volkskrant. De tekst van het bericht, stelt hij, is onbegrijpelijk. Niettemin nemen de kranten het over.

Het bericht:

'Magere yoghurt vergroot kans op astma bij kinderen'
Vrouwen die tijdens hun zwangerschap magere yoghurt eten, lopen een verhoogd risico kinderen te krijgen met aanleg voor astma en hooikoorts. De afwezigheid van beschermende vetzuren in het melkproduct zou, volgens een onderzoek onder 70.000 Deense vrouwen, daarvan de oorzaak kunnen zijn. Bij het onderzoek werden eetgewoonten van de vrouwen geanalyseerd en hun kinderen gevolgd tot hun zevende.

Vrouwen die één keer per dag magere yoghurt met fruit eten, hebben volgens het onderzoek 1.6 keer meer kans dat hun kind astma ontwikkeld voor het zevende levensjaar. Dit in tegenstelling tot vrouwen die geen magere yoghurt aten. Ook zouden 'magere yoghurt-kinderen' vaker hooikoorts hebben.

Verwarrend
Het onderzoek toont verder aan dat het gebruik van melk tijdens de zwangerschap juist wel een beschermde werking heeft. 'Het is een verwarrende ontdekking', zegt onderzoekster Ekaterina Maslova. 'Het ontbreken van vetzuren in de magere yoghurt zou een factor kunnen zijn'. Maslova, werkzaam aan Harvard, zegt dat de resultaten nog wel gereproduceerd moeten worden in aanvullend onderzoek.

Wel zijn de onderzoekers het er over eens dat het voedingspatroon van de moeder invloed heeft op de ontwikkeling, en gezondheid, van kinderen. Zwangere vrouwen zouden daarom een uitgebalanceerd dieet moeten volgen, zo zegt het Britse Asthma UK. 'Een gezond, uitgebalanceerd, dieet tijdens de zwangerschap valt aan te raden. We raden vrouwen in verwachting daarom aan grote veranderingen in hun eetpatroon voor te leggen aan hun huisarts', aldus onderzoekster Leanne Metcalf. (Redactie)
18/09/11 09u19


Het gaat dus om zwangere vrouwen en niet om kinderen. En wat moeten die vrouwen nu doen? En wij niet zwangeren? De onderzoekers zeggen dat ze dat nog niet weten. Het berichtje gaat dan ook over werk in uitvoering. Er is (nog) geen nieuws. Het berichtje maakte het. De kranten bieden het nonnieuws een podium.

Nieuw is de vraag die niet in het nieuws komt: waarom komt zo'n bericht in de krant? Anders echt nieuws is de vraag hoeveel van dit soort berichten komende week in de kranten verschijnen.
Het is tijd om een weekje te turven. Als u meehelpt en de berichten hieronder meldt, dan maken we crowd sourced nieuws.
Dit artikel afdrukken