Het onderzoek gaat zich richten op mango's, appels, bananen, uien en thee. In eerdere onderzoeken zijn deze planten als veelbelovend uit de bus gekomen. Unilever-researcher Dr Mark Berry zegt op FoodNavigator: "We have been studying what the paleolithic diet was like for a few years now in the Unilever labs, and just recently we realised that in ancient times - not only did man eat a lot of plants, but additionally the plants themselves would have been very different in both appearance and nutritional value. Specifically we think they might have been higher in fibre content, broader in the types of fibre they contained, and also much wider in the diversity and content of phytonutrients."

Volgens Berry zijn de inspanningen van telers er de laatste jaren voornamelijk op gericht geweest te komen tot variëteiten met een hogere opbrengst, een aantrekkelijker uiterlijk en verhoogde weerstand tegen ziekten. Onder die ontwikkeling heeft het natuurlijk gehalte aan fytonutriënten mogelijk geleden. "We are hypothesising that amongst the older varieties, we might find some that are very rich in phytonutrients."

Het lange termijn idee achter het onderzoek is dat de eventueel gevonden variëteiten gebruikt en verwerkt kunnen worden in nieuwe producten zoals smoothies en repen, die vervolgens op consumentenpanels kunnen worden uitgeprobeerd. It is hoped that the research will one day result in a new range of naturally healthy products which contain ingredients from carefully selected nutrient-rich varieties of plants that are little used in the food industry today.

Fotocredits: JorgeBRAZIL
Dit artikel afdrukken