Volgens Berry zijn de inspanningen van telers er de laatste jaren voornamelijk op gericht geweest te komen tot variëteiten met een hogere opbrengst, een aantrekkelijker uiterlijk en verhoogde weerstand tegen ziekten. Onder die ontwikkeling heeft het natuurlijk gehalte aan fytonutriënten mogelijk geleden. "We are hypothesising that amongst the older varieties, we might find some that are very rich in phytonutrients."
Het lange termijn idee achter het onderzoek is dat de eventueel gevonden variëteiten gebruikt en verwerkt kunnen worden in nieuwe producten zoals smoothies en repen, die vervolgens op consumentenpanels kunnen worden uitgeprobeerd. It is hoped that the research will one day result in a new range of naturally healthy products which contain ingredients from carefully selected nutrient-rich varieties of plants that are little used in the food industry today.
Fotocredits: JorgeBRAZIL
Op 30 december krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Misschien eerder cynisch: gaat niet alleen om de 'vergeten' voedingsstoffen, maar ook om patenten op de rassen.
Als ze pas recent weten dat er verschillen zijn in rassen, dan hebben ze toch zitten slapen. Persoonlijk vind ik dit soort onderzoek prima. Ik hoop wel dat de Engelse overheid voorzichtig is met hun belastingcentjes. Verder zou mijn advies zijn: ga eens praten met Monsanto. Die weten die echt wel. Bigfood is bezig om te gaan bewegen naar groente en fruit (bewerkt), ze willen met all-natural gezondheidsclaims gaan werken. Het gevecht gaat straks tussen de private label verwerkers en de big-food firms. De boeren en tuinders zullen aan de zijlijn blijven staan.
PS dit zijn maar voorspellingen. Maar wel op basis van het feit dat ikzelf al heel lang in de groente wereld rondloop.
#1
Veredelingstrajecten duren inderdaad veel langer dan 3 jaar, zeker bij houtige gewassen. Bananen is al helemaal een apart verhaal door de vermeerdering via zijscheuten en het vrijwel ontbreken van zaad ... Het zal waarschijnlijk niet verder komen dan deskresearch wat waarschijnlijk mede betaald wordt door de Britse overheid. Unilever doet trouwens wel goed werk in Asia met het beschermen van oude theevelden / thee -rassen.
Helen Kranstauber twitte dit nieuwsbericht rond en voegde er een stukje van de BBC over 'heritage'-groenten en fruit aan toe. Iemand zegt daarin dat de smaak van oude rassen vaak beter was. Dat is onzin als daarmee bedoeld wordt dat smaak altijd vermindert door veredeling. Als je veredelt op smaak, wordt die juist beter.
@Henric: Fytonutriënten zijn voedingstoffen (nutriënten) uit plantaardig voedsel (fyto).
Overigens lees ik niet dat ze de stoffen eruit gaan halen, maar de hele vruchten gaan gebruiken omdat die voedzamer zijn (of lijken te zijn).
Het kan ook als bijeffect krijgen dat die oude rassen opeens weer verkrijgbaar zijn her en der, omdat er toch al meer van verbouwd gaan worden als Unilever dat vraagt. An sich een leuke ontwikkeling. :)