Vliegende krab
DV: In het persbericht ben je te zien met een gigantische kingkrab. Je gaat me toch niet vertellen dat het beest levend hier naar toe is gehaald om levend in de pan te worden gegooid?
WK: Nee Dick, ik geloof dat het levend vervoeren van dieren, de wijde wereld over, de dieren geen plezier doet. Maar onze uitzending gaat er wel over. We bemoeien ons er niet mee, we laten het zien. Krabben uit Nederland gaan levend op het vliegtuig naar Hongkong en ander bestemmingen in China. Koningskrabben uit het noorden van Noorwegen gaan levend de wereld over, altijd vliegen, want van varen gaan ze dood, dat duurt te lang. Naar overal worden ze gevlogen waar miljonairs wonen die er een pootje van willen eten. Ze betalen er zoveel geld voor dat het loont om ze te verzenden.
Overigens, dat gebeurt al jaren met kreeften.
Muisje
DV: Het persbericht heeft het over de mooie plaatjes die jullie schieten en erbij draaien. In welke uitzending zit het allermooiste plaatje?
WK: Help, dat kan ik niet zeggen. Adembenemend is het steeds als ik het terug zie. Mooi en bizar gaan ook samen: je hebt het waarschijnlijk nooit gezien; een babymuisje uit een doordrukstrip. Je snapt misschien niet eens wat ik zeg. Maar ja hoor. Dood dat muisje. Voer voor een ander diertje. Verpakt als kauwgum in een doordrukstrip.
Haute cuisine
DV: Je staat op een van de plaatjes een sauskom over je kop uit te gieten? Er komt een culinair hoogstandje van rotte vis uit, zeg je. Het laatste jaar laat je ook op Foodlog horen dat je onder de indruk bent van wat geweldig kant-en-klaar eten dat uit fabrieken komt. Thuiskoks kunnen er niet aan tippen, zei je keer op keer. O nee?
WK: Haha, ja nee, vaak kunnen particulieren in hun huishouden niet tippen aan wat de industrie flikt. Het is leuk om het opnieuw van de industrie te winnen. Niet hard nodig, maar om te zien of je ze nog baas kunt blijven. Ik maak zelf oestersaus. Uit nieuwsgierigheid. Het lukt aardig
Maar we hebben ook een aflevering over kant-en-klaar maaltijden. Haute Cuisine in een plastic bakje.
Vanavond
DV: Wat eten we vanavond bij de première?
WK: Krabben. Onder meer deze:
De uitzending is hier te bekijken.
Fotocredits: Bureau Voorlichting
Op 2 oktober krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Ik heb de beelden niet gezien en ik wil ze ook niet zien, beschrijvingen van de Foodlog zijn voldoende.
Het is niet de eerste keer dat de journalisten zo pijnlijk onverschillig zijn voor de misstanden in de wereld.
Maar zo'n ignorant journalist kan je wel wakker schudden. Ik ben ooit gestopt met vis eten vanwege de uitzending van De Beagle, in het kielzog van Charles Darwin, die ging over de visvangst en hoe dramatisch slecht het nu al gesteld is met onze oceanen door de overbevissing, vervuiling door het kweken van vis, het uitsterven van soorten en zo voort.
Aan het einde van de aflevering ging de journalist die het allemaal net aan het vertellen was een gebakken visje eten. Ik was sprakeloos.
Ik ben het met Jopie eens: de stilte is oorverdovend. Is het zo eng je uit te spreken omdat de beelden mooi zijn?
die krab in een krap bakje deed me denken aan Peter R. de Vries in een supernauwe gang waarin dagelijks kinderen uit Burkina Fasso gevangen moeten zitten om grond met minuscule gouddeeltjes erin te kunnen delven, met bijpassend muziekje geleverd. ik kreeg het er benauwd van, want heb eens ooit opgevouwen in een kofferbak van een auto gezeten, en kan me dus wel iets voorstellen bij de beklemmingen en angsten van die kinderen en krabben.
Dat boeit me niet zo heel erg Dick, mijn verbazing betreft de toon op Foodlog. En de stilte.
Jopie, via de link in #6 vind je er tientallen op Facebook. Ook op twitter kun je even gaan zoeken op o.m. de hashtags #wolhandkrab, #krabben, #klootwijk en #wildekeuken.