"Vanaf vrijdag 2 mei elf weken lang om 20.25 uur op Nederland 2, een nieuw seizoen van langzame tv met mooie filmpjes en sterke verhalen." Dat zegt het persbericht van het 8e seizoen Wilde Keuken dat zal bestaan uit 11 uitzendingen.

Vliegende krab
DV: In het persbericht ben je te zien met een gigantische kingkrab. Je gaat me toch niet vertellen dat het beest levend hier naar toe is gehaald om levend in de pan te worden gegooid?
WK: Nee Dick, ik geloof dat het levend vervoeren van dieren, de wijde wereld over, de dieren geen plezier doet. Maar onze uitzending gaat er wel over. We bemoeien ons er niet mee, we laten het zien. Krabben uit Nederland gaan levend op het vliegtuig naar Hongkong en ander bestemmingen in China. Koningskrabben uit het noorden van Noorwegen gaan levend de wereld over, altijd vliegen, want van varen gaan ze dood, dat duurt te lang. Naar overal worden ze gevlogen waar miljonairs wonen die er een pootje van willen eten. Ze betalen er zoveel geld voor dat het loont om ze te verzenden.
Overigens, dat gebeurt al jaren met kreeften.


Muisje
DV: Het persbericht heeft het over de mooie plaatjes die jullie schieten en erbij draaien. In welke uitzending zit het allermooiste plaatje?
WK: Help, dat kan ik niet zeggen. Adembenemend is het steeds als ik het terug zie. Mooi en bizar gaan ook samen: je hebt het waarschijnlijk nooit gezien; een babymuisje uit een doordrukstrip. Je snapt misschien niet eens wat ik zeg. Maar ja hoor. Dood dat muisje. Voer voor een ander diertje. Verpakt als kauwgum in een doordrukstrip.

Haute cuisine
DV: Je staat op een van de plaatjes een sauskom over je kop uit te gieten? Er komt een culinair hoogstandje van rotte vis uit, zeg je. Het laatste jaar laat je ook op Foodlog horen dat je onder de indruk bent van wat geweldig kant-en-klaar eten dat uit fabrieken komt. Thuiskoks kunnen er niet aan tippen, zei je keer op keer. O nee?
WK: Haha, ja nee, vaak kunnen particulieren in hun huishouden niet tippen aan wat de industrie flikt. Het is leuk om het opnieuw van de industrie te winnen. Niet hard nodig, maar om te zien of je ze nog baas kunt blijven. Ik maak zelf oestersaus. Uit nieuwsgierigheid. Het lukt aardig
Maar we hebben ook een aflevering over kant-en-klaar maaltijden. Haute Cuisine in een plastic bakje.


Vanavond
DV: Wat eten we vanavond bij de première?
WK: Krabben. Onder meer deze:

WKKRAB


De uitzending is hier te bekijken.

Fotocredits: Bureau Voorlichting
Dit artikel afdrukken