Rabobank heeft zijn krediet bij tuinders verspeeld. Dat schrijft het AD vandaag in een voor die krant uitgebreide analyse.

Meer dan de helft van de kredieten 'onder water'
De tuinbouw verkeert al jarenlang in een diepe crisis. Die is het gevolg van overproductie door gebrek aan herkenbare onderscheidende kwaliteit van het Nederlandse product.

De kredieten die de banken in de zeer kapitaalintensieve tuinbouw hebben uitstaan, staan voor meer dan de helft onder water. Bedrijven kunnen niet meer aan hun rente- en aflossingsverplichtingen voldoen en zouden dus eigenlijk failliet moeten worden verklaard en verkocht. Daar is echter geen markt voor.

Die situatie is al jaren een publiek geheim, maar is inmiddels algemeen bekend. Een McKinsey-analyse die onlangs in opdracht van Rabobank werd gemaakt, maakte dat voor iedereen die het nog niet wilde geloven duidelijk.

'Ik schrijf zwarte cijfers, maar wordt ook aangepakt'
Tuinders, telers en kwekers tonen zich verbolgen. Ze zeggen dat de vroegere boerenleenbank rücksichtslos aan het saneren is geslagen. "Ik schrijf zwarte cijfers, maar wordt ook aangepakt", zegt een boze boomkweker uit Boskoop. Ook burgemeester Sjaak van der Tak, bekend als de 'vader van het Westland', schiet uit zijn slof jegens de Rabobank die zich kennelijk gedwongen ziet een einde te maken aan de al jaren aanrommelende sector. "Staat die bank na alle centralisatie van besluitvorming nog wel met beide benen in de tuinbouwgrond? Juist nu, in slechte jaren moet Rabobank zijn positie binnen de tuinbouw opnieuw waarmaken."

'Politiek moet ingrijpen'
CDA Raadslid Peter Bontekoe uit Alphen aan de Rijn vindt dat "de politiek moet ingrijpen". Hij krijgt bijval van LTO Glaskracht: ."Banken verschuilen zich te veel achter de aangescherpte regelgeving van De Nederlandsche Bank, de Autoriteit Financiële Markten en de EU", zegt bestuurder Jos van der Knaap. "Banken moeten meer ruimte krijgen." Ook de communicatie van bankmedewerkers zou niet deugen. Van der Knaap: "Hun inlevingsgevoel is soms bizar. Alsof ze in een andere wereld leven."

McKinsey legitimeert ingrijpen door bank
Ondanks alle protesten en smeekbeden richting overheid, moet worden vastgesteld dat McKinsey, het beste consultantsbureau ter wereld, het heeft gezegd: de Nederlandse tuinbouw is grotendeels failliet. Dat geeft de bank de ruimte om in te grijpen en niet alles te laten verkommeren.

De Nederlandse tuinbouw geeft werk aan 400.000 mensen, waaronder vele arbeidsimmigranten uit Oost-Europa.

Fotocredits: 'Greenhouse effect', e³°°°
Dit artikel afdrukken