Meer dan de helft van de kredieten 'onder water'
De tuinbouw verkeert al jarenlang in een diepe crisis. Die is het gevolg van overproductie door gebrek aan herkenbare onderscheidende kwaliteit van het Nederlandse product.
De kredieten die de banken in de zeer kapitaalintensieve tuinbouw hebben uitstaan, staan voor meer dan de helft onder water. Bedrijven kunnen niet meer aan hun rente- en aflossingsverplichtingen voldoen en zouden dus eigenlijk failliet moeten worden verklaard en verkocht. Daar is echter geen markt voor.
Die situatie is al jaren een publiek geheim, maar is inmiddels algemeen bekend. Een McKinsey-analyse die onlangs in opdracht van Rabobank werd gemaakt, maakte dat voor iedereen die het nog niet wilde geloven duidelijk.
'Ik schrijf zwarte cijfers, maar wordt ook aangepakt'
Tuinders, telers en kwekers tonen zich verbolgen. Ze zeggen dat de vroegere boerenleenbank rücksichtslos aan het saneren is geslagen. "Ik schrijf zwarte cijfers, maar wordt ook aangepakt", zegt een boze boomkweker uit Boskoop. Ook burgemeester Sjaak van der Tak, bekend als de 'vader van het Westland', schiet uit zijn slof jegens de Rabobank die zich kennelijk gedwongen ziet een einde te maken aan de al jaren aanrommelende sector. "Staat die bank na alle centralisatie van besluitvorming nog wel met beide benen in de tuinbouwgrond? Juist nu, in slechte jaren moet Rabobank zijn positie binnen de tuinbouw opnieuw waarmaken."
'Politiek moet ingrijpen'
CDA Raadslid Peter Bontekoe uit Alphen aan de Rijn vindt dat "de politiek moet ingrijpen". Hij krijgt bijval van LTO Glaskracht: ."Banken verschuilen zich te veel achter de aangescherpte regelgeving van De Nederlandsche Bank, de Autoriteit Financiële Markten en de EU", zegt bestuurder Jos van der Knaap. "Banken moeten meer ruimte krijgen." Ook de communicatie van bankmedewerkers zou niet deugen. Van der Knaap: "Hun inlevingsgevoel is soms bizar. Alsof ze in een andere wereld leven."
McKinsey legitimeert ingrijpen door bank
Ondanks alle protesten en smeekbeden richting overheid, moet worden vastgesteld dat McKinsey, het beste consultantsbureau ter wereld, het heeft gezegd: de Nederlandse tuinbouw is grotendeels failliet. Dat geeft de bank de ruimte om in te grijpen en niet alles te laten verkommeren.
De Nederlandse tuinbouw geeft werk aan 400.000 mensen, waaronder vele arbeidsimmigranten uit Oost-Europa.
Fotocredits: 'Greenhouse effect', e³°°°
Op 8 oktober krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Rabobank is toch de bank die door McKinsey laat vaststellen dat de tuinbouw failliet is. Maar dat wisten we toch al lang. Voor de Rabobank een legitimatie om nu te kunnen ingrijpen. Zij is medeveroorzaker van de problemen door de voortdurende dwang op tuinders om over te gaan op schaalvergroting. Het is dan toch niet meer dan billijk dat deze bank wordt aangesproken op haar zorgplicht. De voorspellers van deze bank hebben welbewust de tuinders lekker gemaakt leningen te betrekken van de Rabobank. Van risicospreiding heeft deze bank nog nooit gehoord, alleen wel voor zichzelf. Van renteswaps hebben de medewerkers van de Rabo wel "verstand", maar niet uitgelegd en dus voorgelogen. Terecht dat ook in deze gevallen beroep gedaan wordt op de zorgplicht van de bank.
Dick, je begrijpt me verkeerd. Er is van alles aan de hand, maar dat was een half jaar geleden ook al zo. Wat ik zeg is dat ik geen teken zie dat er een koude sanering ingezet zou zijn, zoals het AD schrijft. Ook van een oplopende spanning merk ik helemaal niets, maar ik heb geen twitter. Dat schijnt ervoor te zorgen dat je wat minder last hebt van de waan van de dag.
Henric, mij valt op twitter op dat publiek bekende mensen van Flora Holland dit bericht verspreiden met daarbij de mededeling "RABO betekent niet voor niks 'ruimt alle boeren op'." Maar is dus niets aan de hand, horen ze nu van jou.
Gek toch, al die rare percepties die maar door elkaar lopen.
Al 'watchend', constateer ik vooral dat de spanning oploopt. Op een goed moment ontlaadt die, als'ie maar groot genoeg is.
Er komen nauwelijks bedrijven te koop en bijna alle groentekassen staan weer vol. Ik zie niets wat wijst op een sanering. Dat de bank de opslag verhoogt op onder water staande kredieten is volgens mij vrij logisch, hoger risico is hoger rendement. Heel vervelend, maar dat gebeurt op de hypotheekmarkt voor particulieren ook al een tijdje. Daar heeft niemand het over een koude sanering. Als je door een stijging van een procent op je lopende krediet in je voortbestaan wordt bedreigd, dan ligt het probleem niet bij dat procentje. Mag ik er op wijzen dat de rente nog nooit zo laag geweest is?