Verhalen van dit weekend rondom Corona vind je in 'Geeft de wereld de strijd tegen corona al op?'.

In de Ondertussen van zaterdag 13 juni en zondag 14 juni vallen mij deze berichten op:

- het ambitieuze plan van een chocoladefabriek-met-achtbaan van Tony's Chocolonely staat voorlopig in de ijskast (Algemeen Dagblad). Voor de realisatie is een vastgoedinvesteerder nodig, maar "te midden van de coronacrisis vind je niet gemakkelijk een investeerder", zegt directeur Henk Jan Beltman. Ook trajecten als de vergunningsaanvraag en het kortsluiten met de architect zijn "lastig" in deze tijd, om over de protesten van omwonenden (tegen 500.000 bezoekers per jaar en stankoverlast) en benodigde gelden (€50 miljoen) maar niet te spreken. Wat ook nog een rol speelt: Tony's maakt zelf geen chocolade. Ook die activiteit is tot dusver uitbesteed.

- twee maanden geleden sloot de Palestijnse Qalqilya Zoo de deuren. De afwezigheid van mensen heeft een bijzonder bijeffect op de dieren: in een ongekende geboortegolf zagen maar liefst 15 dierenbaby's het levenslicht in de kleine dierentuin. Drie keer zo veel als normaal (Reuters). Eén struisvogel zag eindelijk kans een nest te bouwen waarin ze 11 eieren uit wist te broeden, en ook in het apenhuis was er aanwas. Ook in Siberië meldt een dierentuin een geboortegolf: Royev Ruchey Zoo in Krasnoyarsk verwelkomde al verschillende zeldzame Egyptische ganzenkuikens, rendierkalveren, lama's en een kapucijner aapje.

- op 21 december 2012 zou de wereld vergaan, geloofden de aanhangers van de Maya-kalender. Maar ze vergisten zich, volgens Paolo Tagaloguin, een Philippijnse wetenschapper (NY Post). Hij rekende het na: "Volgens de Juliaanse kalender zijn we technisch gezien in 2012... Het aantal dagen dat we per jaar kwijtgeraakt zijn door de overgang naar de Gregoriaanse kalender is 11... dat betekent dat 268 Gregoriaanse kalenderjaren (1752-2020) maal 11 dagen = 2.948 dagen oplevert. 2.948 dagen / 365 dagen (per jaar) = 8 jaar". Hoewel de tweets waarin Tagaloguin zijn sommetje maakte sindsdien zijn verwijderd, rekenden verschillende media het door. Dan vergaat de wereld volgens de Maya-kalender... komende week.

In de strijd tegen het coronavirus SARS-CoV-2 en de ziekte (Covid-19) die het veroorzaakt, zijn antistoffen een belangrijk wapen. Die antilichamen neutraliseren immers de lichaamsvreemde eiwitten van het (nieuwe) virus waardoor we niet langer ziek worden. Gentse onderzoekers denken dat antistoffen in het bloed van lama’s ons kan helpen. In de VS kijken ze naar gemodificeerde koeien. Er stroomt namelijk veel meer bloed door de aderen van een rund dan bijvoorbeeld door die van een muis. Bovendien bevat het bloed van runderen twee keer zoveel antilichamen per millimeter in vergelijking met menselijk bloed. Eén koe zou per maand voldoende antistoffen ontwikkelen om enkele honderden patiënten te kunnen behandelen (Het Laatste Nieuws).

Check Ondertussen dat onderwijl alweer verder is!
Dit artikel afdrukken