Samenwerking met andere organisaties
Om de samenwerking goed van de grond te krijgen, is samenwerking nodig met partijen die zich voor meerdere jaren aan het project willen verbinden. Hun inbreng is nodig voor de financiering en het brede draagvlak om veranderingen door te voeren. Molema: “Verschillende overheidsinstanties, gezondheidszorgorganisaties, farmaceuten en verzekeraars blijken geïnteresseerd. We betrekken ook levensmiddelenproducenten in het project, omdat ongezonde producten anders voor dweilen met de kraan open zorgen.”
Pijl is kritischer. “We hebben de industrie waarschijnlijk nodig, maar we moeten reëel zijn. Als we bedrijven niet betrekken kunnen ze niet meedenken. Als we ze wel betrekken en ze een deel van de financiering op zich nemen, kan belangenverstrengeling ontstaan. Dat is een dilemma.”
Je moet zorgen dat wat lijkt te werken, wetenschappelijk verdedigbaar is. Meer kan je niet doenOnderbouwen en vergoeden
Het Open Innovatie Centrum dat na ondertekening van het memorandum van start is gegaan, wil wetenschappelijk onderbouwde interventies ontwikkelen en verbeteren. Hoe dat vorm krijgt, hangt af van het benodigde bewijs. Voor de ene behandeling is bijvoorbeeld muizenonderzoek nodig om fundamentele processen aan te tonen. Andere aanpakken zijn gebaat bij effectstudies, die aantonen dat mensen baat hebben bij een bepaalde aanpak, ook al kunnen ze die niet (helemaal) verklaren. Molema: “Initiatieven als Keer Diabetes Om. Ook Herstelcirkel in de Wijk en de Nationale Diabetes Challenge zijn waardevol. Dat soort projecten willen we wetenschappelijk onderbouwen om ze vergoed te krijgen.”
Opleiding voor artsen
Ook op het gebied van onderwijs en educatie gaat het Innovatie Centrum aan de slag. Er komt een Engelstalige masteropleiding voor artsen. Artsen leren in binnenland en buitenland niet of nauwelijks iets over de invloed van voeding en leefstijl op de gezondheid van mensen. De opleiding moet daar verandering in brengen.
Verdedigbaar
TNO en het LUMC willen dat veelbelovende nieuwe aanpakken om gezondheid te bevorderen wetenschappelijk aan de toets der kritiek worden onderworpen. Alleen dan komen ze in aanmerking voor vergoeding door zorgverzekeraars. Molema: “Medicijnen zitten in het verzekeringspakket, maar preventieve behandelprogramma’s vallen vaak buiten de boot. Zorgverzekeraars willen zeker zijn van resultaat." Iedereen overtuigen dat het werkt, blijft helaas lastig. Pijl: “Je moet zorgen dat wat lijkt te werken, ook wetenschappelijk verdedigbaar is. Meer kan je niet doen.”
Op 10 juni krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
#25, Ria, dit is even een zijsprong: "Het gevaar is privacy-schending. Wanneer gaat dat daadwerkelijk -ten nadele- gekoppeld worden aan de zorgkosten of -levering?" Volgens het hier genoemde artikel is het gedoe rond privacyschending en wat men met jouw gegevens doet eigenlijk al een gepasseerd station. Het gaat om het vervolg.
Gezondere levensstijl is een onderschat medicijn voor de moderne mens schrijven Martijn van Winkelhof, Hanno Pijl en Margo Vliegenthart in een opniniestuk in het NRC van 4 april.
Ik heb de meeste ondertekenaars via een mail opmerkzaam gemaakt op mijn boek “Eten zonder zorgen” een eenvoudige en praktische handleiding voor een gezonde leefstijl voor het grote publiek.
Geen enkele reactie!
Harry #12 als je dit onderzoek wilt 'financieren uit een speciale belasting voor commerciële partijen wier producten aan het onderzoek zijn gerelateerd', dan mag je geloven dat daar 'geen zinnig mens' tegen kan protesteren, maar een bij voorbaat verloren juridische strijd ligt meer voor de hand. Je reinste discriminatie.
Een belasting op een grondstof kan wel. Is echter niet nodig. Leidt alleen maar tot vertraging en complicaties. Ergens in die 264 miljard miljard aan overheidsuitgaven is wel een paar miljoen te vinden om Hanno Pijl c.s. per direct aan het werk te zetten.
Ik wilde dit eerst alleen als een interne FL-mail aan jou, Jarno o.a. over #3 sturen.
Heb toch besloten dat openbaar op FL te zetten, maar dan in zijn originele vorm.
“Jarno, Ik wilde dat ik jouw 20 duimpjes voor jouw reacties in dit artikel kon geven!!
Het gevaar is privacy-schending. Wanneer gaat dat daadwerkelijk -ten nadele- gekoppeld worden aan de zorgkosten of -levering?
Verzekeraars gaan ook langzamerhand steeds meer die kant op (diverse gesprekkken met mijn huisarts jaren geleden hierover kan ik mij nog herinneren. Zij verkondigde met haar hand op het hart dat nooit privacy van patienten geschonden zou worden. Ik twijfel zelf totaal niet aan haar integriteit toen & nu. Haar naiviteit vond & vind ik echter wel gigantisch).
Ik brand mijn vingers niet aan deze discussie; jammer genoeg kan dit geheel wel een heilloze weg worden.”
Dus ik heb besloten "mijn vingers wel te branden." Lees: gewoon te staan voor wat ik ben.
Alles hierboven wil niet zeggen dat ik ‘tegen’ preventie ben, verre van dat!
Herman, wellicht wil hanno pijl - als de resultaten al te melden vallen - reageren op je vraag.