De Russische vleesverwerkende industrie zou aan de rand van de afgrond staan. Tientallen producenten dreigen de komende maanden bankroet te gaan. Dat meldt GlobalMeatNews. De National Union of Meat Processors (NUMP) heeft in een open brief aan president Poetin om urgente steunmaatregelen gevraagd - het was immers Poetin die het embargo op vlees uit Westerse landen afkondigde.

'Inkoopprijzen dit jaar al 62-65% gestegen'
De problemen zijn ontstaan na het importverbod - per direct - op agrarische producten uit de EU, VS, Canada, Noorwegen en Australië. Daarmee viel de aanvoerstroom van rauw vlees voor de vleesverwerkers grotendeels weg. Het directe gevolg is dat de prijzen voor kip- en varkensvlees met 10 tot 12% omhoog gingen. Worden ook eerdere prijsverhogingen van dit jaar meegeteld dan is de inkoopprijs van vlees met 62 tot 65% gestegen, aldus de open brief.

Supermarkten hebben de prijzen bevroren
De situatie wordt nog verergerd door het (onofficiële) decreet dat verkoopprijzen niet mogen stijgen. - teneinde onrust onder de Russische bevolking te voorkomen. "De grote retailers hebben iedere nieuwe prijs voor worst en andere vleesproducten bevroren op grond van de aanbevelingen van de Russische regering", aldus de open brief.

Consument laten wennen aan nieuwe omstandigheden
Daarmee komen de vleesproducenten in een onmogelijke positie terecht. Vrijwel zonder uitzondering draaien ze op dit moment met verlies. Vandaar de oproep aan Poetin om de verkoopprijzen dan toch tenminste met 10-15% te mogen verhogen. Of anders met een fiscale maatregel de druk te verlichten. De vleesverwerkers snappen best dat ze een deel van hun winst zullen moeten inleveren. Maar als er op de langere termijn helemaal geen vleesproducten meer op de markt komen omdat alle verwerkers failliet zijn, zullen de Russen immers ook onrustig worden. De voorman van de NUMP zegt dan ook: "Wij moeten een deel van onze winstmarge inleveren om de prijsverhoging te verzachten, zodat de consumenten zich kunnen aanpassen aan de nieuwe omstandigheden."

Met name in het oostelijk deel van Rusland is de situatie nijpend, omdat daar vrijwel geen alternatieven zijn voor geïmporteerde onbewerkt vlees: 95% komt daar uit het buitenland. Vleesverwerkers zoeken met spoed naar nieuwe leveranciers, met name in Argentinië en Brazilië, zegt een vertegenwoordiger van de vleessector in GlobalMeatNews. In het westen van Rusland is de eigen productie beter ontwikkeld.

Fotocredits: 'Rich choice', Erich Ferdinand
Dit artikel afdrukken