In de Belgische rechtszaak tegen Patrick R., de spilfiguur in de fipronilcrisis van 2017, eist het Openbaar Ministerie 4 jaar gevangenisstraf en €800.000 boete.

Vorige week veroordeelde de rechtbank in Zwolle Martin van de B. en Matthijs IJ. tot een jaar gevangenisstraf en €25.000 boete, voor het in gevaar brengen van de volksgezondheid. De eigenaren van de bedrijven ChickFriend en ChickClean betrokken hun 'wondermiddel' tegen bloedluis van de Belgische R., maar hebben altijd volgehouden dat zij niet wisten dat hij fipronil toevoegde aan zijn product Dega 16.

Fipronil is een insecticide, dat in de EU verboden is in de voedselketen. Toen in 2017 ontdekt werd dat er fipronil in eieren zat, was dat het begin van 'een van de grootste zaken rond voedselfraude van de afgelopen jaren', aldus het Belgische OM. Het spoor van de Nederlanders leidde terug naar het bedrijf van Patrick R., die zich voor de correctionele rechtbank in Antwerpen moest verantwoorden, samen met 7 andere personen en 3 bedrijven. Die zouden allemaal geweten hebben dat Dega 16 een verboden product bevatte. Het OM eist tegen de andere verdachten celstraffen tot 3 jaar en boetes tot €300.000, aldus VMT.

De fipronilcrisis raakte landen in heel Europa en zelfs Taiwan. Nederlandse pluimveehouders daagden de Staat vanwege ontoereikend toezicht, maar vingen bij de rechter bot.
VMT - Belgisch OM eist 4 jaar voor met fipronil vervuilen eieren - VMT
  • Deel
Druk af