De twee hoofdverdachten in de fipronil-affaire verklaarden afgelopen woensdag voor de rechtbank in Arnhem nooit te hebben geweten dat hun middel schadelijk was.

Mathijs IJ. en Martin van de B. waren de eigenaren van Chickfriend dat het middel Dega-16 op de markt bracht. Het middel bevatte het niet gedeclareerde landbouw- en luizengif fipronil. In de zomer van 2017 bleek dat de eieren van bedrijven waar Chickfriend de stallen reinigde fipronil bevatten. Grote aantallen eieren werden vernietigd, 3,5 miljoen kippen werden gedood.

De twee eigenaren van Chickfriend verklaarden niet te hebben geweten wat er precies in Dega-16 zat. Ze vroegen hun Belgische leverancier Patrick R. om een goed te vernevelen product. De testresultaten waren verbluffend. ‘Te mooi om waar te wezen?’ vroeg een van de rechters volgens Boerderij. “We vertrouwden Patrick op zijn blauwe ogen”, reageerde IJ. Pas vlak voor de inval door de Nederlandse Voedings- en Warenautoriteit kregen ze argwaan. “Ik had hiervoor nog nooit van fipronil gehoord”, stelt een van de Chickfriend-mannen.

De rechtbank in Arnhem beslist in januari of de heren aansprakelijk zijn voor de schade die hun Dega-16 heeft aangericht. Tegen het duo loopt tevens een strafrechtelijk onderzoek.
Boerderij - Chickfriend-bestuurders: we vertrouwden ons middel
  • Deel
Druk af