Het Openbaar Ministerie (OM) in Zwolle eist 24 maanden gevangenisstraf (waarvan 6 voorwaardelijk) tegen de voormalige eigenaren van Chickfriend. Ze zijn afkomstig uit Barneveld en Nederhemert. Hun servicebedrijf gebruikte in honderden Nederlandse kippenstallen een middel tegen bloedluis bij kippen. Het zou bestaan hebben uit mengsel van etherische oliën en werkt uitstekend. Tot uitkwam dat de werkzame stof een biocide was, fipronil. Dat middel is verboden voor toepassing in stallen.

Volgens justitie hebben ze willens en wetens met verboden middelen gewerkt in de voedselketen en daarmee risico's genomen voor de gezondheid van mensen en dieren.
Justitie eist voorts een geldboete van €50.000 euro. Daarnaast mogen de mannen drie jaar niet meer werken met gewasbeschermingsmiddelen.

Volgens Justitie is er voldoende bewijs dat de heren hebben gefraudeerd. Ze zochten in 2015 naar bestrijdingsmiddelen, werkten de verdachten met middelen zonder etiketten, schreven dat ze met een bestrijdingsmiddel werkten en beweerden met een goedkeuring voor het middel (DEGA-16 genoemd) te hebben aangevraagd terwijl er geen bewijs van een goedkeuringsaanvraag te vinden is. Het OM concludeert op basis daarvan dat er van opzet en fraude sprake is.

De Chickfriend-affaire leidde tot de vernietiging van 3 miljoen kippen en tientallen miljoenen eieren. De pluimveesector leed zo'n €50 à €70 miljoen schade.
Omr.GLD - Cel en boete geëist tegen eigenaren Chickfriend om fipronil
  • Deel
Druk af