De overheid is te laks geweest en deelt informatie niet tijdig, zegt Krouwel vanmiddag vanaf zijn hobbykippenboerderij in Didam op Omroep Gelderland. Dat zegt hij vandaag niet voor het eerst, maar ook al in mei 2016, ruim twee jaar geleden.

"De overheid moet fouten erkennen. De overheid communiceert slecht, grijpt te laat in en deelt géén informatie. Dit moet anders", zegt Krouwel. "Er is niemand ziek geworden tijdens de eiercrisis, maar wat als dat wel was gebeurd?" Ook dierenartsen beamen op Omroep Gelderland dat de crisis groter dan nodig is geworden door falend toezicht.

De pluimveesector kreeg niets te horen terwijl er aanwijzingen waren dat er een verboden middel in omloop was. Al in 2016 kwam een anonieme tip binnen bij de toezichthouder van de overheid, de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA), dat fipronil werd gebruikt. Ook volgde een tip van de Belgische overheid.

De NVWA zegt dan dat ze vanwege privacy en wet- en regelgeving in verband met een lopend strafrechtelijk onderzoek op dat moment géén informatie kan delen met het bedrijfsleven. Krouwel: "Dat moet veranderen." Als een regeltje het probleem is, dan moet de overheid dat regeltje maar veranderen, vindt Krouwel.

Het bedrijf Chickfriend dat zorgde voor de fipronilbesmettingen kon doorgaan met werk dat de Nederlandse eiersector een slecht naam bezorgde in binnen- en buitenland, terwijl al bekend was dat het vermoedelijk fraudeerde.

Krouwel maakte vanmiddag alvast duidelijk waar hij morgen het rapport van oud-minister Winnie Sorgdrager over de fipronilaffaire op zal beoordelen.
Dit artikel afdrukken