Voedsel met een verzadigende smaak. Dat moet het nieuwste wapen worden in de strijd tegen overgewicht. Wetenschappers van de Wageningen Universiteit gaan onderzoeken of ze voedsel zo kunnen aanpassen dat er sneller een verzadigd gevoel optreedt. Het onderzoek van voedingsdeskundige Kees de Graaf en levensmiddelentechnoloog Tiny van Boekel gaat in september van dit jaar van start. Ze hebben de toezegging voor een subsidie van 2 miljoen euro. Hun project wordt bovendien financieel gesteund door grote voedingsbedrijven zoals Campina en Unilever.
Een probleem bij het ontstaan van overgewicht is dat de hersens geen goed signaal ontvangen dat er al voldoende is gegeten, aldus Van Boekel. Mensen kunnengemakkelijk in een kwartier tijd een heel hamburgermenu met friet op eten dat gelijk staat aan wel 1500 calorieën. Bij dit soort producten blijft het gevoel van verzadiging erg lang uit, waardoor gemakkelijk overgewicht kan ontstaan.
Het is niet de bedoeling om de eetlust van mensen te remmen door producten minder smaakvol te maken, aldus de Wageningse levensmiddelentechnoloog. Het gaat erom dat de hersenen tijdig een signaal krijgen van 'ik heb nu genoeg van deze smaak'. De onderzoekers gaan het project starten met diverse desserts, omdat in toetjes relatief gemakkelijk verschillende smaken en structuren aan te brengen zijn.
bron: Telegraaf
Dit artikel afdrukken
Het is niet de bedoeling om de eetlust van mensen te remmen door producten minder smaakvol te maken, aldus de Wageningse levensmiddelentechnoloog. Het gaat erom dat de hersenen tijdig een signaal krijgen van 'ik heb nu genoeg van deze smaak'. De onderzoekers gaan het project starten met diverse desserts, omdat in toetjes relatief gemakkelijk verschillende smaken en structuren aan te brengen zijn.
bron: Telegraaf
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Lees ook
Nee hoor, niet waar. Juist eiwitten en vezels geven de meeste verzadiging. Vetten ook, maar in mindere mate dan eiwitten.
Daarom werkt het Atkinsdieet en andere eiwitrijke dieten voor veel mensen zo goed. Totdat ze weer zin krijgen in boterhammen, drop en slagroomtaart natuurlijk.
Karine
We weten toch al wat een verzadigd gevoel geeft: goede vetten eten en loze koolhydraten vermijden. Dus eten zoals onze overgrootouders deden.
Wageningen gaat onderzoek doen over iets wat we al lang weten, dus gaat hij het wiel weer uitvinden.
Verspilde moeite lijkt mij.