Bijensterfte
In een stedelijke omgeving hebben bijen en andere bestuivers het moeilijk omdat er te weinig nectardragende bloemen zijn. “We zijn voortdurend bezig onze omgeving af te stemmen op onze behoeftes. We vergeten daarbij echter dat er ook andere soorten in die omgeving leven”, zegt projectleider Agnes Lyche Melvaer van Bybi in the Guardian. “Dit kunnen we herstellen, door ze leef- en voedplaatsen terug te geven”, legt ze uit.
Wereldwijd kampen bijen al jaren met een nog altijd niet volledig verklaarde sterfte. Pesticiden en intensieve landbouw zouden bijdragen aan de achteruitgang van bijen. Door dit soort initiatieven maken bijen ook in een verstedelijkte omgeving weer wat meer kans. In verschillende landen, waaronder ook Nederland, komt de stadsimkerij op gang.
'Butterfly Highway'
De Noorse ‘bijensnelweg ‘ is niet het eerste stadse initiatief om bijen aan voedsel te helpen. Het project lijkt op de 'pollinator pathway' in Seattle. De ervaringen met de 'snelweg' in Oslo kunnen wellicht van pas komen bij de aangekondigde 'Butterfly Highway' tussen Mexico en Minnesota. Daar zijn wat meer kilometers te overbruggen.
Fotocredits: ‘Scandic City bee hives’ jenniferjoan
Op 6 december krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Joep, de reden waarom de bijen het in de steden zoveel beter doen is dat de biodiversiteit in de steden juist wel veel hoger is, dit is met name wat betreft drachtplanten essentieel voor de bij. Op het platteland veel minder dracht of door de monocultuur heel veel dracht in een korte periode.
Dus steden gaan we gebruiken voor het huizen van bijen, voor het geval we ze op het platteland uitroeien. Altijd handig natuurlijk. Moeten we ze niet zo goed faciliteren als we dat bij onszelf doen, anders keren de stadsbijen ook nooit meer terug naar het platteland.
En hoe zit het dan met de dioxines Joep?
Ik kan het nergens terug vinden in dit artikel!
Valt voor mijn part dan ook onder de noemer: Framing!
Bijen doen het in grote steden (Londen, Parijs, ...) veel beter dan daar buiten. Ze produceren daar ook meer honing. "Het is daar 's winters warmer en er zijn daar minder pesticiden" zegt Yves Leconte (directeur de l'unité de recherche abeilles et environnement à l'Inra d'Avignon).
Link: Les Echos