In de VS maken natuurliefhebbers zich ernstig zorgen over de dramatische vermindering van het aantal Monarch vlinders. Ook andere vlindersoorten lopen in aantallen terug, misschien nog wel meer dan de ook al zo in de verdrukking komende honingbij. Dat is zorgwekkend, omdat vlinders, net als de bij, bestuivers zijn die niet alleen in de natuur maar ook in de landbouw een belangrijke rol vervullen.

Biologische wijngaarden blijken 3 keer zo veel soorten vlinders te huisvesten en 4 keer zoveel aantallen dieren als gangbare wijngaarden
Biologische wijngaarden blijken vlinderparadijs
Bij toeval stuitten wetenschappers van de Washington State University op een omgeving waarin vlinders het boven verwachting goed doen. Biologische wijngaarden blijken 3 keer zo veel soorten vlinders te huisvesten en 4 keer zoveel aantallen dieren als gangbare wijngaarden. Volgens de onderzoekers is dat toe te schrijven aan het veel lagere pesticidengebruik in de biologische teelt.

De wetenschappers telden vlinders in biologische en gangbare wijngaarden. In plaats van pesticiden gebruiken biologische wijnboeren een heel scala aan maatregelen om schadelijke beestjes buiten de deur te houden, zoals het aanplanten van lokale plantensoorten in en rondom de wijngaard. Deze planten trekken wespen aan, die zich voeden met de schadelijke insecten die anders de wijnstruiken zouden bedreigen. Ze blijken dus ook aantrekkelijk voor vlinders.
De onderzoekers telden in wat ze 'habitat-enhanced' wijngaarden noemen 29 verschillende vlindersoorten. In conventionele wijngaarden waren dat er gemiddeld 9. Vlogen in de biologische wijngaarden gemiddeld zo'n 20 vlinders rond, in conventionele wijngaarden waren het er niet meer dan 5, meldt Eurekalert.

De onderzoekers hadden gerekend op een bescheiden vooruitgang, maar waren verrast door deze 'enorme' toename, schrijft Modern Farmer.

Het onderzoek verschijnt deze maand in the Journal of Insect Conservation.

Fotocredits: 'Monarch butterflies', Ray Bouknight
Dit artikel afdrukken